< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - marti, 15 septembrie 2009

Santaj si contrasantaj

Vadit incomodat de prezenta PSD in Guvern, Traian Basescu a decis sa determine Partidul Democrat Liberal sa-i debarce pe socialisti. Asumarea raspunderii, in mod repetat si in legatura cu teme care au incins opinia publica si clasa politica, este doar un pretext. De fapt un santaj. La care nu este deloc exclus ca PSD sa raspunda printr-un contrasantaj.

Solutie care va fi probabil aplicata si atunci cand PDL va trece la implementarea planului numarul doi. Remanierea Guvernului prin eliminarea social-democratilor. Iar efectul pervers al protestului magistratilor va conduce si el la un santaj. Si din nou va exista posibilitatea contrasantajului. In cele ce urmeaza, voi explica ciudatele miscari care se anunta pe tabla de sah politica.

Daca batalia dintre PSD si PDL ar fi doar un balet politic determinat de apropiatele alegeri prezidentiale, atunci nimeni nu ar fi mers atat de departe. Cat de departe? Atat de departe incat o coalitie, care dispune de 70% din mandatele parlamentare, nu este capabila sa-si adopte printr-o procedura normala legislativa cele mai importante acte normative. Asa incat Guvernul este silit pe de o parte sa faca cele mai multe ordonante de urgenta din istoria recenta a Romaniei si pe de alta parte sa-si asume raspunderea de nu mai putin decat de cinci ori intr-un singur an. Care inca nu s-a terminat. Asadar mecanismul parlamentar lucreaza intr-un sens contrar celui legislativ. De ce? Pentru ca dincolo de miza uriasa a campaniei prezidentiale, cele doua partide se tem de moarte de canibalizare reciproca.

Asumarea raspunderii nu este facuta fiindca ar exista vreo urgenta pe plan normativ sau in Romania s-ar intampla vreo catastrofa daca pachetele de legi ar fi dezbatute si aprobate

printr-o procedura normala, ci pur si simplu pentru a determina PSD sa plece de la guvernare. Daca in Parlament PSD va adopta o pozitie contrara, aproband motiunea de cenzura initiata de liberali, atunci Guvernul cade. Iar Traian Basescu numeste din nou primul ministru. Care va forma Guvernul, de asta data, fara PSD. Si Parlamentul va aproba. Pentru ca, altfel, se autodizolva. Daca, dimpotriva, PSD tace si inghite, iese mototolit si tavalit. Si asta in prag de prezidentiale. Iar atunci solutia magica nu poate fi decat fortarea procedurilor. In ce fel? PSD se alatura PNL si-l boicoteaza azi pe primul ministru. Prin absenta. Daca azi nu exista cvorum, Boc nu poate solicita asumarea raspunderii. Si este tinut in sah etern. Ii ramane doar solutia remanierii, sub pretextul reformei guvernamentale. Nici macar. Pentru ca remanierea poate fi respinsa in Parlament. Al doilea sah etern.

Cat priveste prezidentialele stim deja ca la data alegerilor Basescu va fi pus pe liber. Pentru ca mandatul sau expira fix la cinci ani. Si intrucat nu avem Birou Electoral Central, ca urmare a protestului magistratilor, numaratoarea inversa ne arata ca alegerile vor fi amanate. Iar Geoana va fi la acea data presedinte in exercitiu. Si nu este exclus ca, intre timp, sa existe un nou Guvern. Cap-coada PSD.

Toate aceste rasturnari spectaculoase de situatie sunt posibile. In acelasi timp ele sunt si un semnal asupra faptului ca institutiile statului, la capatul mandatului lui Basescu, se afla in pragul disolutiei. Asemenea scenarii sunt semnale ale dezastrului. Astazi incepem sa aflam care este temperatura reala a pacientului numit Romania.

Sorin ROSCA STANESCU - rosca@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=258559&data=2009-09-15