< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - miercuri, 9 septembrie 2009

Topul alimentelor recomandate, dar si al celor interzise in prevenirea hipertensiunii arteriale

Presiunea ridicata a sangelui, sau hipertensiunea, este considerata a fi cauza a sapte milioane de decese pe an in lumea intreaga. Potrivit cercetatorilor, obiceiurile dietetice occidentale sunt cauza principala a hipertensiunii. Cei care locuiesc in zonele rurale din China, Brazilia si Africa nu au astfel de probleme, nici macar o data cu avansarea in varsta, relateaza Yahoo News.

Exista alimente care pot ajuta la mentinerea presiunii arteriale in limite normale, dar si unele care ar trebui evitate. Cele benefice sunt pestele, uleiul din seminte de in, dar si cel de masline, sucul de telina, otetul din suc de mere si castravetele. La polul opus, sarea, zaharul, cafeaua si alcoolul sunt cele care nu ar trebui consumate.

Din fericire, exista si o veste buna pentru cei care nu pot renunta la cafea si alcool, intrucat acestea pot fi inlocuite cu ceaiul verde si respectiv, bauturile nealcoolizate. Desi se spune ca nici o mancare nu are gust fara sare, se pare ca nu este chiar asa. In schimbul ei, puteti folosi plante si condimente precum mararul, usturoiul, ghimbirul, piperul negru, patrunjelul si tarhonul. Otetul poate fi si el un bun adjuvant in scaderea presiunii arteriale.

Daca nu va place sa beti ceaiul fara zahar, folositi in locul sau mierea. Aceasta contine vitamine si minerale pe care zaharul de masa rafinat nu le are, ceea ce face ca mierea sa fie mult mai sanatoasa. In locul dulciurilor rafinate, puteti consuma fructe proaspete, va mai sfatuieste Yahoo News.

C.G.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=38130&data=2009-09-09