< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - marti, 25 august 2009

Cei care fac mai multe lucruri deodata au probleme cu memoria, atentia si trecerea de la o sarcina la alta

Cu siguranta sunt destule persoane carora le place sa-i semene lui Napoleon si sa indeplineasca mai multe sarcini in acelasi timp. Se pare, insa, ca acest lucru nu este tocmai in avantajul lor. Potrivit "China Daily", oamenii care scriu mesaje text, in timp ce asculta muzica la iPod si citesc ziarul probabil considera ca se pricep sa faca mai multe lucruri deodata. Insa, conform unui studiu recent, se inseala.

Cercetatorii de la Universitatea Standford au descoperit ca studentii care si-au facut un obicei din a se afunda in mai multe mijloace media deodata nu au avut rezultate foarte bune la testele de memorie, atentie si, ironic, "schimbarea sarcinilor". "Intr-un cuvant, sunt groaznici cand vine vorba sa faca mai multe lucruri in acelasi timp", a declarat pentru "Reuters Health" doctorul Clifford Nass, unul dintre cercetatori. Rezultatele, publicate in editia online a "Proceedings of the National Academy of Sciences", sunt suprinzatoare, conform oamenilor de stiinta. Cercetarea sugereaza si faptul ca multitudinea de dispozitive, care in prezent face mult mai usoara indeplinirea mai multor sarcini in acelasi timp, s-ar putea sa nu fie chiar atat de benefica pe cat am crede.

In momentul in care au demarat studiul, Nass si colegii sai au presupus ca cei care fac mai multe lucruri in acelasi timp au o abilitate innascuta pentru asta. Oamenii de stiinta au presupus ca e posibil ca aceste persoane sa fie capabile sa filtreze distractiile irelevante, din mediul lor. Dar un test simplu, in care celor cercetati li se cerea sa se concentreze pe caracteristicile unui grup de triunghiuri rosii si sa ignore unele albastre, a aratat ca cei care au mai multe indeletniciri in acelasi timp au avut rezultate mai slabe, decat cei care se ocupa de un singur lucru. Aceleasi rezultate s-au obtinut si in momentul in care participantilor li s-a testat abilitatea creierului de a organiza si de a arhiva informatia, dar si atunci cand au fost supusi unui test de trecere de la o sarcina la alta.

Studiul a fost efectuat pe un grup de 256 de studenti, carora li s-a cerut sa completeze chestionare in legatura cu folosirea dispozitivelor media: cat de des intra pe Internet, se uita la televizor, citesc, asculta muzica, trimit email-uri si sms-uri si cat de des fac cateva din aceste lucruri in acelasi timp. Chiar daca rezultatele au aratat ca cei care fac mai multe lucruri deodata, nu le fac bine, cauzele pentru acest fapt inca nu sunt cunoscute. De vina s-ar putea sa fie supraexpunerea la prea multe dispozitive media. Este posibil chiar ca cei inclinati sa indeplineasca mai multe sarcini in acelasi timp sa aiba o orientare generala "exploratoare": pur si simplu le place sa stranga cat mai multa informatie, chiar daca asta inseamna sa nu faca foarte bine lucrul deja inceput.

"Cei care fac mai multe lucruri deodata, ar trebui sa nu mai faca asta. Societatea dezvolta tot timpul unelte care sa faca acest lucru mai usor. Intrebarea este daca e intr-adevar si un lucru bun", a mai spus Nass.

C.G.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=36964&data=2009-08-25