< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - sambata, 22 august 2009

Marian Sarbu: 20.000 de oameni vor fi afectati de eliminarea cumulului pensiei cu salariul

Eliminarea cumulului pensiei cu salariul reprezinta una dintre masurile de reducere a cheltuielilor salariale in domeniul bugetar si va afecta circa 20.000 de oameni, a declarat duminica ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Marian Sarbu, intr-o emisiune televizata, conform Agerpres.

De asemenea, in decurs de un an fiecare ordonator de credit va avea un plafon de cheltuieli, aceasta reprezentand principala masura de planificare bugetara. "Daca vorbim de tinta de reducere a cheltuielilor cu salariile asta nu inseamna neaparat disponibilizari masive, iar legea unica de salarizare, prin disciplina pe care o va aduce, va ajuta foarte mult. Guvernul, la inceputul mandatului a blocat 145.000 de posturi, ceea ce inseamna imposibilitatea de a face noi angajari. Asta inseamna o reducere de 10 la suta a cheltuielilor. Am adoptat Ordonanta de Urgenta, agreata cu sindicatele si patronatele si am stabilit plafonuri maximale la unele sporuri. Aceste doua masuri fac parte dintr-un pachet mai larg datorita caruia Fondul Monetar International a avut incredere sa ne acorde imprumutul", a explicat Sarbu. Ministrul Muncii a precizat ca aceste sporuri, care in prezent reprezinta 51 la suta din fondul total de salarii, trebuie sa ajunga, in trei ani, sa reprezinte 30 la suta.

Ministrul, adeptul cresterii salariului minim pe economie

Marian Sarbu s-a declarat adeptul cresterii salariului minim. In opinia sa mentinerea acestuia la un nivel scazut constituie o forma de incurajare a evaziunii fiscale. "Multi angajatori incadreaza cu salariul minim pe economie si, ulterior, angajatii primesc diferenta in mana. Daca diferenta dintre salariul minim pe economie si cat poate plati angajatorul se micsoreaza, atunci nu se va mai intampla acest lucru", a explicat Sarbu.

Ministrul Muncii a subliniat ca o crestere a salariului minim pe economie nu va avea efecte imediate asupra grilei din viitoare lege unica de salarizare si nici nu va antrena, automat, o crestere a proportionala a fondului de salarii, nici in sectorul de stat si nici in cel privat. "Eu cred ca salariul minim pe economie trebuie sa fie singura pasarela intre sectorul public si cel privat. Daca vom creste doar salariul minim si cateva functii din grila aceasta nu va avea influenta foarte mare asupra fondului de salarii", a mai spus Sarbu

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=36795&data=2009-08-22