< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - vineri, 7 august 2009

Ronnie Biggs, banditul secolului, eliberat din inchisoare la 46 de ani de la unul dintre cele mai mari jafuri din istorie

Ronald Biggs, autorul unuia dintre cele mai mari jafuri din istoria lumii, isi va petrece ultimii ani din viata, in libertate. La varsta de 80 de ani, "banditul secolului", asa cum a fost supranumit, va fi eliberat vineri din inchisoare, noteaza AFP, citat de hotnews.ro. Britanicul a devenit o adevarata legenda dupa atacul asupra trenului postal Glasgow-Londra.

Slabit si grav bolnav in urma mai multor atacuri cerebrale, Biggs este hranit cu ajutorul unei sonde si poate comunica doar prin gesturi. Biggs a ramas doar o umbra a legendarului bandit, care a dus o viata incalcand toate regulile. Povestea lui a inceput pe opt august 1963, cand a celelbrat cea de-a 34-a aniversare a sa. Sub conducerea "creierului" operatiunii, Bruce Reynolds, britanicul si un grup format din oameni fara legaturi intre ei, printre care se afla un pilot de curse si un florar, au pus la punct unul dintre cele mai mari jafuri bancare din istoria lumii. In timpul atacului trenului postal Glasgow-Londra, cei 15 talhari reusind sa fuga cu suma record de 2,6 milioane de lire sterline, echivalentul a cateva zeci de milioane de euro in prezent.

Insa viata lipsita de griji pe care si-o dorea a devenit imposibila dupa ce, la o luna de la jaf, el a fost arestat si apoi incarcerat in inchisoarea Wandsworth din Londra. Totusi, el a evadat 15 luni mai tarziu, de atunci fiind personajul unei urmariri incredibile, in care a fost incredibil de norocos. Ajuns in Franta, el si-a facut o operatie estetica pentru schimbarea infatisarii si a plecat in Spania pentru a se odihni. Este gasit insa de Scotland Yard, ceea ce-l face sa fuga in Australia si apoi in America Latina unde traverseaza jungla pana in Argentina si Bolivia.

Crezand ca este in siguranta, Biggs decide sa ramana in Brazilia, in 1970, tara in care nu se semnase tratatul de extradare cu Marea Britanie. Cu partea de aur care i-a revint de pe urma jafului, Biggs si-a permis sa isi petreaca timpul cu o vedeta locala. In 1974, insa, politia britanica a dat de urma sa la Rio si a amenintat sa puna capat exilului sau. Dar Biggs a reusit sa-i pacaleasca inca o dat, el neputand sa fie extradat deoarece iubita sa ii nascuse un fiu.

Casa lui, construita pe inaltimile din Rio a devienit un adevarat monument pentru numerosii turisti britanici care veneau aici doar ca sa se fotografieze alaturi de cel mai mare bandit din istorie sau ca sa se reintoarca in tara purtand un tricou cu semnatura sa. Din cauza ca averea sa incepuse sa se termine, el decide sa apara in mai multe campanii publicitare, iar la finele anilor '70 Biggs inregistreaza alaturi de Sex Pistols melodia "No one is innocent".

In 1981, o banda de mercenari il rapeste din Rio, cu obiectivul sa-l repatrieze in Marea Britanie. Cu un calus in gura, legat si inchis intr-un sac pe care scria "sarpe in viata", el a fost transportat cu barca spre insula Barbados, inainte de a fi predat autoritatilor locale. Insa, cum mercenarii nu au prezentat nici o cerere de extradare, justitia din Barbados ordona trimiterea lui Biggs in Brazilia. In 2001, slabit de boala si ruinat, el a decis sa se intoarca in tara lui natala pentru a-si ispasi pedeapsa.

"Sunt un om bolnav, ultima mea dorinta este sa beau o halba de bere cum fac englezii", a marturisit el pentru cotidianul "The Sun". In 2002, Biggs si-a unit destinul, in inchisoare, cu Raimunda Rothen, mama brazilianca a fiului sau Michael. Cinci ani mai tarziu, el a fost transferat in unitatea de ingrijire a inchisorii din Norwich, mai precizeaza sursa citata.

R.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=35606&data=2009-08-07