< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 6 august 2009

Seful OMV, acuzat de insider trading

Autoritatea austriaca de supraveghere a pietei financiare (FMA - Finanzmarktaufsicht) a inaintat, in urma mai multor luni de ancheta, o plangere la procuratura impotriva sefului OMV, Wolfgang Rutterstorfer, acesta fiind acuzat de folosirea informatiilor privilegiate, asa numitul insider trading, scrie ziarul austriac Die Presse, potrivit Agerpres. Ruttenstorfer a ajuns in vizorul justitiei dupa finalizarea provizorie a anchetei privitoare la cumparari controversate de actiuni. Justitia, care a primit rezultatele investigatiei pe 4 august, urmeaza sa verifice acuzatiile, fiind vorba de abuz de informatii interne, conform paragrafului 48 al legii bursei.

Asa cum relata cotidianul Die Presse, la sfarsitul luni aprilie Ruttenstorfer a achizitionat la 23 martie 2009 actiuni in valoare de 620.000 euro, in aceeasi zi afirmand intr-un interviu ca OMV va mentine cele 21,2 procente din actiunile MOL pana la sfarsitul anului, pentru ca doar dupa o saptamana, pe 30 martie, sa vanda participatia sa la MOL. Dupa tranzactie, cursul actiunilor OMV a crescut.

Ruttenstorfer neaga acuzatia de insider trading. El declara pentru FMA ca nu a achizitionat actiunile OMV in scopuri speculative ci ca parte a unui nou program de stimulente pentru conducerea OMV. O purtatoare de cuvant a OMV a confirmat aceasta pozitie, prezumtia fiind cea de nevinovatie. Conform legii austriece, o persoana din interior, cu functie inalta, risca pana la cinci ani de inchisoare in cazul in care, prin tranzactii nepermise cu actiuni, obtine un avantaj financiar de peste 50.000 de euro.

Pentru Ruttenstorfer, aceste acuzatii vin la un moment foarte nepotrivit. OMV a comunicat, miercuri, ca ar dori eventual sa preia pachetul majoritar de actiuni la compania turca Petrol Ofisi, care opereaza numeroase benzinarii, motiv pentru care concernul austriac se afla in negocieri cu proprietarul principal al Petrol Ofisi, holdingul turc Dogan. Holdingul detine 54,17 procente din compania mai sus amintita. La bursa din Istanbul, participatia sa este estimata la 1,4 miliarde de dolari, analistii banuind ca investitorii turci vor cere de la austrieci un pret cu 30 la suta mai mare.

Petrol Ofisi opereaza 3200 de benzinarii si este numarul unu in Turcia, cu o cota de piata de 30 la suta. In domeniul afacerilor cu clienti de prima marime, care includ furnizarea de combustibil pentru industria turca, cota de piata este de 48 la suta. Daca preluarea va reusi, atunci aceasta va deveni cea de-a doua mare achizitie a OMV. In 2004, austriecii si-au asigurat pachetul majoritar la compania Petrom, cu o suma de 1,5 miliarde de euro, devenind astfel cel mai mare concern petrolier din Europa Centrala si de Sud-Est.

Ruttenstorfer afirma ca exista motive strategice pentru aceasta achizitie, Turcia fiind 'o punte strategica catre marile regiuni de exploatare a petrolului si gazului din lume'. El considera ca Turcia este o tara de tranzit importanta pentru conducta Nabucco. 'Vistieria de razboi' (conturile speciale) a OMV este acum plina varf dupa ce a vandut pachetul de actiuni detinute la MOL, cu o suma de 1,4 miliarde euro. Profiturile OMV au scazut cu 35 la suta in primul semestru, Ruttenstorfer declarand intr-un interviu acordat CNBC ca asteapta castiguri mai mari pentru al dolilea semestru.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=35542&data=2009-08-06