< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDUCATIE - marti, 23 iunie 2009

Situatia invatamantului romanesc s-a inrautatit odata cu revenirea analfabetismului

Agentia de presa spaniola Colpisa: In Romania, educatia si demnitatea nu au ajuns la toata populatia

Analfabetismul revine in Romania si Bulgaria odata cu aparitia crizei, iar situatia copiilor proveniti din straturile cele mai sarace ale societatii s-a inrautatit fata de deceniile trecute, in conditiile in care, la douazeci de ani de la caderea comunismului in cele doua tari, educatia si demnitatea nu au ajuns la toata populatia, noteaza marti agentia de presa privata spaniola Colpisa, potrivit Agerpres.

Potrivit unui raport recent al organizatiei "Campanie globala pentru educatie", sunt tot mai multi minori din cele doua tari care nu au parte de un minim in privinta educatiei, astfel ca analfabetismul, aproape inexistent in urma cu putini ani, revine in forta. In Romania, abandonul scolar in zonele rurale a trecut de la 0,6% in 2000-2001 la 1,8% in 2006-2007, iar cauzele pentru aceste situatii sunt lipsa investitiilor, a motivarii profesorilor si "politizarea excesiva a educatiei", potrivit Mihaelei Manole, de la "Save the Children". Totodata, numarul centrelor prescolare a scazut de la 7.616 in 2003 la 1.731 in 2007.

Solutia: eliminarea saraciei

Potrivit unui studiu al Institutului de cercetare pentru calitatea vietii, perioada medie de prezenta a minorilor in sistemul de invatamant romanesc nu depaseste 10 ani, iar un procent situat intre 20 si 30% dintre scolari abandoneaza scoala inainte de 16 ani. In Bucuresti, asistentii sociali lucreaza cu unii copii cu varste de 12-14 ani care nu stiu sa scrie, sa citeasca, sa socoteasca ori sa spuna zilele saptamanii. "Abandonul scolar, atat in zonele rurale, cat si cele urbane, ii afecteaza fundamental pe minorii saraci, copii de tarani si proveniti din familii de tigani, care nu pot face fata cheltuielilor cerute de scoala, asa cum sunt materialele scolare, cartile, hainele", a declarat sociologul Mircea Chivu, potrivit Agerpres. "Problema este saracia, iar singura solutie este eliminarea saraciei", a mai spus specialistul.

Multe familii de romani care dispun de putine resurse renunta la scolarizarea copiilor, pentru ca au nevoie de ei ca forta de munca ori pentru a-i pune sa cerseasca. Astfel, unii cad prada delincventei ori drogurilor, iar multi sunt analfabeti, apreciaza agentia de presa citata.

Scolilor le lipsesc serviciile de baza

Nici la bulgari situati nu este prea roz. Bulgaria are cel mai slab sistem juridic din intreaga Uniune Europeana si este tara cu cel mai ridicat nivel de coruptie, scrie Colpisa. Comunitatile roma si turca reprezinta straturile cele mai sarace ale populatie: potrivit diferitelor ONG-uri consultate de agentia de presa citata, 18% dintre tigani sunt analfabeti, iar 65% nu si-au terminat studiile secundare. Mai mult, potrivit unui raport al UNICEF, 20% dintre copiii bulgari de etnie roma nu au trecut niciodata pe la scoala. Problema este grava, pentru ca ii afecteaza si pe minorii bulgari care nu sunt etnici: in 2006-2007, numarul copiilor care si-au terminat studiile primare in zonele rurale a fost cu 17% mai scazut fata de cele urbane, iar numarul minorilor care au abandonat scoala in aceeasi perioada s-a triplat fata de anii '90, potrivit datelor Ministerului bulgar al Educatiei.

In Bulgaria, 7-8% dintre minorii din zonele rurale nu si-au terminat studiile secundare, iar nivelul atinge 40% in randul comunitatii rome. Potrivit filialei bulgare a "Save the Children", scolilor le lipsesc serviciile de baza: incalzire iarna, apa, sau instalatii care sa functioneze in bai. Mai mult, Bulgaria cheltuie sub 5% din PIB pentru educatie, asa cum prevad normele OCDE.

ZIUA Online

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=31402&data=2009-06-23