< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - miercuri, 17 iunie 2009

Alcoolul ajunge la creier in doar... sase minute!

Sase minute! Atat dureaza ca licoarea lui Bachus sa ajunga la creier, scrie, miercuri, dailymail.co.uk. Nu doar sampania se urca direct "la cap", ci toate bauturile alcoolice, arata un studiu britanic. In sase minute alcoolul incepe sa aiba efecte negative asupra organismului, spun specialistii. Atat creierul barbatilor, cat si al femeilor reactioneaza la fel cand individul consuma bauturi alcoolice, chiar daca femeile sunt, in general, mai vulnerabile .

Oamenii de stiinta au facut un studiu pe 15 indivizi, carora le-au scanat creierul dupa ce au baut vin sau bere. Fiecare persoana a consumat circa doua beri sau trei pahare de vin. In cateva minute, alcoolul a ajuns la creier, iar cercetatorii au observat ca nivelul concentratiei componentelor care protejeaza celulele din aceasta zona a scazut. Mai mult de atat, creierul a inceput sa foloseasca zaharul din alcool, in locul glucozei, "combustibilul" obisnuit.

Scanarile de a doua zi au aratat ca schimbarile sunt pe termen scurt, dar oamenii de stiinta avertizeaza ca nu este tot timpul asa. "Cercetarile de a doua zi, dupa ce indivizii au consumat alcool, ne-au aratat ca schimbarile de metabolism ale creierului sunt complet reversibile la persoanele sanatoase. Oricum, abilitatea creierului de a-si reveni dupa efectele negative ale alcoolului scade odata cu cresterea cantitatii de bauturi alcoolice consumate", a declarat Dr. Armin Biller, unul dintre cercetatori.

Studiile anterioare au demonstrat ca cei care consuma vin, vodka sau bere in mod regulat isi micsoreaza creierul. O cercetare americana a concluzionat ca cei care beau doua pahare de alcool pe zi au creierul cu 1.6 mai mic. In timpul procesului normal de imbatranire, distrugerea unor celule duce la micsorarea creierului cu circa 0.2% pe an.

R.P.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=30853&data=2009-06-17