< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - sambata, 13 iunie 2009

Falimente in lant

Tot mai multe companii se confrunta cu blocajul economic si, de frica, apeleaza la procedura insolventei * Bancherii declara ca situatia este generalizata si departe de a se debloca in acest an

Teama de neincasare a platilor naste la randul ei blocaj financiar si amenintare.

Unele firme se grabesc sa ceara insolventa celor care au intarziat cu plata facturilor. Asa se face ca tot mai multe nume grele ajung pe lista firmelor aflate in insolventa. Iar situatia aceasta este departe de a se incheia. De altfel, la sfarsitul lunii mai, numarul firmelor intrate de la inceputul anului sub incidenta Legii 85/2006 privind procedura insolventei era de 9687, in crestere cu 3646 (+60,35%) fata de perioada ianuarie - mai 2008. Pe de alta parte, sunt firme care au probleme din cauza "mogulilor". Un astfel de exemplu il reprezinta compania RCS&RDS,

care "a mers pe mana" lui Felix - Voiculescu, a cheltuit o multime de bani, iar acum nu prea mai are lichiditati. Cel putin asa ar putea fi interpretat gajul pus pe sediul central pentru garantarea rambursarii unui credit.

"Blocajul acesta este generalizat. In primul rand criza induce un sentiment de teama tuturor jucatorilor din economie, indiferent ca sunt mari sau mici", explica directorul executiv pe companii si IMM-uri al Bancii Transilvania, Tiberiu Moisa.

El sustine ca agentilor economici le este frica de faptul ca nu isi incaseza facturile sau ca o sa le incaseze mai tarziu si atunci fiecare furnizor incearca sa incaseze mai repede, dar vrea sa plateasca mai tarziu. "Cateodata, furnizorii, vazand ca nu sunt platiti, de frica sa nu ramana cu totul neplatiti, se grabesc sa faca somatii de plata, sa declanseze insolvente, stiind ca o somatie de plata sau o propunere de incepere a unei proceduri de insolventa ii pot face pe clienti sa fie mult mai atenti cu genul acela de facturi", declara Tiberiu Moisa. El spune ca aceasta problema nu a ocolit nici statul. "Sectorul public incaseaza mai greu si mai putin si de aceea plateste mai greu rambursarile de TVA sau alte plati", sustine reprezentantul Bancii Transilvania.

Cat priveste evolutia pe viitor a blocajului economic, Tiberiu Moisa declara ca "este normal sa fie mai greu, lucrurile sunt departe de a fi pe un drum ascendent si atunci companiile incearca sa reziste de la o luna la alta. Nu cred ca aceasta situatie se va incheia anul acesta". Pentru a veni in sprijinul companiilor, banca a lansat un credit destinat intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), imprumut ce va fi garantat in proportie de 80% de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), restul de 20% fiind asumat de institutia financiara.

Probleme si la case mai mari

Blocajul economic nu ocoloste nici numele mari din economia Romaniei. Astfel, compania de constructii Baumeister, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, a inregistrat la Tribunalul Bucuresti, la 4 iunie, o somatie de plata adresata firmei Cometex, detinuta de proprietarul grupului Altex, Dan Ostahie, pentru o datorie. Primul termen de judecata a fost stabilit pentru 8 iulie.

De asemenea, distribuitorul de produse IT Tornado Sistems a cerut in instanta insolventa Altex Romania, din cauza unor datorii; totusi, retailerul sustine ca litigiul a fost solutionat.

Lantul de supermarketuri Spar a inregistrat saptamana trecuta, la Tribunalul Bucuresti, un dosar prin care cere insolventa companiei Flanco International, in contul unei datorii neachitate in valoare de circa 150.000 de lei, actiune care a luat prin surprindere retailerul de electrocasnice. Un alt caz este al celor de la Snack Attack, care a intrat in insolventa, din cauza datoriilor catre fostul furnizor de carne de pui Convenience Prod. Operatorul de fast-food-uri sustine ca avocatul a actionat abuziv, fara acordul clientului sau si fara sa tina cont de acordul de esalonare a platilor incheiat intre cele doua parti. Bursa Romana de Marfuri (BRM) a avut probleme, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis, la 3 iunie, cererea de intrare in insolventa a acesteia formulata de unul dintre terminalele operatorului de piata, Compania de Tranzactii si Brokeraj Moldova, din Iasi. Conducerea BRM spune ca litigiul dintre cele doua parti a fost stins.

Nu mai sunt bani nici pentru spitale

Chiar si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) are dificultati. Presedintele CNAS, Irinel Popescu, face apel la furnizorii de medicamente si materiale sanitare sa continue aprovizionarea, chiar daca spitalele sunt intr-o situatie financiara mai delicata, precizand ca spera sa primesca la rectificarea bugetara si restul fondurilor cerute. "Spitalele trebuie sa functioneze. Nu putem spune bolnavilor ca avem restrictii. Alocarea banilor este facuta prioritar pentru plata salariilor, pentru finantarea spitalelor de urgenta si a ambulantelor", a mai spus presedintele CNAS, Irinel Popescu.

Pagina realizata de George BANCIULEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=254477&data=2009-06-13