< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - vineri, 12 iunie 2009

Ordonanta cu scandal

Executivul poate abroga legi inainte ca acestea sa intre in vigoare

Ordonanta Guvernului Boc prin care sunt eliminate studiile de impact pentru proiectele legislative importante, cum sunt cele doua Coduri, a alarmat opozitia, dar mai ales societatea civila, Coalitia "Opriti Codurile" anuntand ca va trimite o scrisoare de protest Comisiei Europene. Formularile ambigue din actul normativ al Cabinetului Boc, precum si faptul ca Executivul a aprobat pe sest Ordonanta, descoperita in Monitorul Oficial, au iscat controverse virulente care au dus pana la acuzatia de cenzura a puterii Legislative de catre Guvern.

Adoptarea Ordonantei 61/2009, care infiinteaza noi instrumente legislative pentru inlesnirea procesului de adoptare a legilor, prevede ca actele pentru care Guvernul isi asuma raspunderea nu au nevoie de alta motivare oficiala decat o expunere de motive si un raport. Astfel, sunt excluse studiile de impact, obligatorii pana in prezent. Tocmai aceste studii sunt considerate vitale de membrii Coalitiei. "Nu trebuie sa avem doar niste proiecte de Coduri juridice care sa sune bine, trebuie sa vedem daca pot sa fie puse in practica. Si acesta este rolul studiilor de impact", sustine Georgiana Iorgulescu, director al Centrului pentru Resurse Juridice, organizatie membra a Coalitiei, intr-un comunicat de presa. Pentru "a atrage atentia asupra modului in care guvernantii Romaniei inteleg sa-si respecte angajamentele", Coalitia va face publica astazi o scrisoare de protest adresata Comisiei Europene.

Mai bine

Cei responsabili pentru Ordonanta minimalizeaza insa impactul actului publicat marti in Monitorul Oficial. "Studiile de impact sunt obligatorii in continuare pentru toate celelalte acte normative de procedura (n.n. cu exceptia legilor de importanta deosebita). Nu s-a realizat decat o corelare asa cum a gandit legiuitorul initial legea in 2000, lege care, spunem noi, nu a fost corect modificata in 2007 si s-a revenit la forma initiala asa cum a fost adoptata de Parlament", a declarat Alina Mihaela Bica, secretar de stat la Ministerul Justitiei. Nici parlamentarii de la putere nu par ingrijorati, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor Daniel Buda (PDL) afirmand pentru NewsIn ca eliminarea necesitatii studiilor de impact nu prezinta niciun risc. "Studiile nu fac decat sa reliefeze care va fi efectul bugetar asupra statului, odata cu infiintarea unor noi institutii prin noile legi. Faptul ca aceste studii nu mai sunt necesare nu reprezinta nici un fel de pericol, e mai bine pentru noi", a explicat Buda.

Scenariul

O alta controversa a fost iscata de instrumentul prin care o lege ar putea fi modificata si chiar abrogata inainte de a intra in vigoare, "in situatii temeinic justificate". Principala acuzatie adusa a fost aceea ca Guvernul poate fenta Parlamentul schimband legile dupa bunul plac. Daca liberalii acuza o lovitura de stat, iar udemeristii, prin vocea lui Marton Arpad, afirma ca este vorba de o "neghiobie" la limita Constitutiei, initiatorii afirma ca este vorba de un instrument benefic pentru Parlament, Guvernul nefiind in pozitia de a abuza de lege. "Avem deja un cod penal, adoptat in 2004. Daca lasam Codul din 2004 sa intre in vigoare, cand Guvernul isi va asuma raspunderea pentru noile Coduri, constatam ca avem doua Coduri penale in acelasi timp", a explicat Bica ratiunea prevederilor din criticatul act normativ. Pe langa necesitatea Ordonantei pentru asumarea raspunderii Guvernului pe cele doua Coduri, Bica a identificat si alte legi care ar putea beneficia de noua regula, cum sunt Legea Spitalelor din 2003, amanata de doua ori in Parlament si Codul de Procedura Civila, adoptat in 2000, cu termen de intrare in vigoare peste sase luni.

In opozitie

Pesedistii din Guvern isi asuma responsabilitatea, dar cei din conducere arata cu degetul catre Ministerul Justitiei. "Eu imi asum legea si sunt convins ca si colegii mei fac acelasi lucru", a declarat ministrul pentru relatia cu Parlamentul Victor Ponta. Jucand din nou la doua capete, Mircea Geoana a atras insa atentia ca Ordonanta nu are avizul vreunui ministru PSD, aceasta aflandu-se pe o lista suplimentara a ordinii de zi, adica in timpul sedintei de Guvern. Chiar daca ministrii PSD isi asuma Ordonanta, Geoana considera ca Ministerul Justitiei "l-a fortat" pe premier sa adopte actul normativ. "Eu cred ca aceasta Ordonanta are probleme serioase, atat din punct de vedere al modului in care Parlamentul se va uita la aceasta Ordonanta, si, indraznesc sa spun, chiar si de natura constitutionala, pentru ca modificarea unei legi promulgate pentru viitor reprezinta in mod cert un lucru care este neconstitutional", a declarat Geoana citat de Mediafax.

Sesizare la Avocatul Poporului

Liberalii au sesizat Avocatul Poporului in legatura cu neconstitutionalitatea Ordonantei emise de Guvernul Boc. Este Ordonanta prin care, in mod nemaiauzit, Guvernul isi da dreptul de a abroga legi adoptate de Parlament, legi care inca nici nu au intrat in vigoare, de a exercita, practic, o cenzura asupra puterii legislative din statul roman", a afirmat Crin Antonescu. La randul sau, prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a catalogat Ordonanta drept o lovitura

de stat. El a sustinut ca este inexplicabil cum Emil Boc gireaza "o aberatie constitutionala", care il va face de ras in fata oricarei cancelarii europene. (C.G.P.)

Dan CARP

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=254428&data=2009-06-12