< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 9 iunie 2009

Comisia Europeana accepta argumentele Austriei si Germaniei de a mentine inchisa piata muncii pentru Europa de Est

Comisia Europeana a acceptat luni argumentele Germaniei si Austriei, legate de criza economica, pentru a mentine piata muncii inchisa timp de inca doi ani pentru cetatenii din opt state est-europene care au aderat la UE in 2004, transmite AFP, preluata de NewsIn.

"Pot accepta concluzia lor, potrivit careia se confrunta cu o grava perturbare a pietei muncii, din cauza crizei economice mondiale", a declarat comisarul pentru ocuparea fortei de munca, Vladimir Spidla, intr-o reuniune luni, la Luxemburg, a ministrilor europeni de afaceri sociale. "Trebuie sa luam in serios posibilitatea ca un aflux de muncitori straini ar putea provoca o crestere a somajului, in special in randul grupurilor cele mai vulnerabile", a declarat Spidla.

Textele europene acorda Berlinului si Vienei "dreptul de a mentine o perioada de tranzitie pana la sfarsitul lunii aprilie in 2011", a amintit comisarul, care nu poate decat sa ia act de argumentele invocate de cele doua state. "In acelasi timp, insist ca Germania si Austria sa coopereze activ pentru deschiderea progresiva a pietelor lor" pana in 2011, a adaugat comisarul.

Presedintia ceha a Uniunii Europene, care a criticat recent cele doua tari, a "luat act" de pozitia Comisiei in timpul unei conferinte de presa. "Regret ca aceste doua tari nu si-au schimbat opiniile", a declarat ministrul adjunct al muncii, cehul Petr Simerka, spunand ca restrictiile impuse "franeaza economia". "Daca nu era aceasta criza economica, lucrurile ar fi fost, probabil, diferite", a recunoscut Simerka. Muncitorii polonezi, cehi, slovaci, sloveni, unguri si cei din tarile baltice, state devenite membre UE in urma cu cinci ani, pot lucra liber in toate tarile din Uniunea Europeana, cu exceptia Germaniei, Austriei si Marii Britanii.

Austria si Germania le cer muncitorilor sa obtina un permis de munca pentru a putea fi angajati, Londra le cere acestora numai sa se inscrie intr-un registru dupa ce au inceput sa lucreze.

Spidla intentioneaza "sa urmareasca indeaproape situatia pentru a vedea daca cele trei tari europene se vor confrunta in continuare cu o perturbare serioasa a pietei muncii" si isi rezerva dreptul de a "le cere, daca este necesar, clarificari".

Berlinul si Viena argumenteaza ca o deschidere totala a pietelor ar atrage un aflux de muncitori in aceste tari, apropiate geografic de Europa de Est si care au un nivel salarial mult mai ridicat decat tarile din Est, slabite si mai mult de criza economica.

Totusi, CE sustine ca extinderea Uniunii nu a avut efecte negative asupra pietei muncii din statele membre, contrar temerilor initiale.

Cresterea somajului in blocul european a dus oricum la o reducere a fluxului muncitorilor europeni si la intoarcerea unui numar mare de emigranti in tarile lor de origine, potrivit Comisiei Europene.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=30121&data=2009-06-09