< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - marti, 26 mai 2009

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a declarat constitutionale interdictiile impuse persoanelor cu dubla cetatenie

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a declarat marti constitutionale modificarile legislative prin care mai multor categorii de functionari publici li se interzice dreptul de a detine si cetatenia altui stat, informeaza Agerpres.

Modificarile respective au fost atacate la Curte de liderul Partidului Liberal Democrat, deputatul Vlad Filat.

El a solicitat Curtii sa declare neconstitutionale prevederile respective, deoarece ar contraveni Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului si Conventiei Europene cu privire la cetatenie, la care Republica Moldova este parte, dar si mai multor prevederi ale Constitutiei.

Aceste prevederi sunt discriminatorii pentru detinatorii cetateniei mai multor state si incalca dreptul persoanelor de a fi alese, a declarat Filat.

Colegul sau, deputatul Alexandru Tanase, a atras atentia ca normele respective sunt discriminatorii si prin faptul ca cetatenii moldoveni care locuiesc in zona de est a Republicii Moldova, controlata de regimul separatist de la Tiraspol, nu cad sub incidenta acesteia, astfel ca ei ar avea dreptul sa ocupe functiile respective chiar daca detin si alta cetatenie.

Pe de alta parte, reprezentantul Guvernului la Curtea Constitutionala , Nicolae Esanu, a declarat ca interdictiile respective sunt conforme normelor europene si "necesare pentru asigurarea bunei functionari a statului Republica Moldova". De asemenea el a explicat ca cetatenii pot candida la functiile respective, doar ca dupa ce sunt alesi sunt obligati sa renunte la alta cetatenie.

Decizia de a respinge contestatia lui Filat a fost adoptata, potrivit presedintelui Curtii Constitutionale Dumitru Pulbere, in unanimitate de voturi de cei sase judecatori.

"Prin aceasta decizie, Curtea Constitutionala a incercat sa dea de inteles organismelor europene ca Republica Moldova respecta toate documentele internationale care sunt adoptate si acceptate. Orice stat este in drept, fiind suveran si independent, sa puna acele conditii fata de cetatenii sai, pe care acestia sa le indeplineasca. Altfel pot fi puse semne de intrebare fata de independenta si suveranitatea sa", a motivat el decizia Curtii.

Reprezentantul parlamentului la Curtea Constitutionala, Ion Matu a calificat decizia drept perfect legala, mentionand ca a adus argumente destul de convingatoare in favoarea recunoasterii legii respective. Este dreptul suveran al fiecarui stat de a impune anumite interdictii pentru a-si asigura securitatea, a apreciat el.

In acelasi timp, Vlad Filat a acuzat Curtea Constitutionala de adoptarea unei decizii la comanda politica. "Este una care confirma faptul ca Curtea Constitutionala nu este echidistanta si impartiala si serveste intr-o anumita masura intereselor Partidului Comunistilor, iar acest lucru va fi dovedit prin decizia Marii Camere a CEDO la 16 septembrie", a declarat Filat.

Marea Camera a CEDO urmeaza sa decida la 16 septembrie daca prin modificarile legislative respective nu au fost incalcate drepturile omului.

Parlamentul de la Chisinau a adoptat in aprilie 2008 o serie modificari ale legislatiei, prin care se interzice dubla sau multipla cetatenie in cazul mai multor categorii de functionari publici. Printre acestea se numara functiile de presedinte al Republicii Moldova, de deputat, ministru, primar, presedinte de raion etc. Persoanele care obtin o asemenea functie sunt obligate ca, in termen de sase luni, sa prezinte dovezi ca au inceput procedura de renuntare la cea de-a doua cetatenie.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=28949&data=2009-05-26