< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - sambata, 23 mai 2009

Armele neconventionale tintite catre Romania

Corect, in terminologia NATO, ar trebui sa vorbim despre "amenintarile neconventionale" cu care se confrunta Romania. Problema este ca, daca folosim acest termen si paradigma de gandire geopolitica ce o insoteste, riscam sa vorbim, asa cum se face indeobste, doar despre amenintarile altele decat cele militare: terorism, coruptie, trafic de arme, persoane sau substante radioactive, etc. In principiu, discutia asta este absolut corecta si suficienta pentru seminarii, conferinte si reuniuni internationale in care, dupa evocarea subiectului, se trece direct la episodul fursecuri si sampanie. Uitandu-se faptul ca acest tip de amenintari, pentru a deveni reale, are nevoie de vectori si de un context propice.

Care sunt, in cazul nostru, vectorii respectivi si cum s-au construit conditiile in care efectul folosirii lor sa fie maxim si cu efect de cat mai mare durata?

In primul rAnd o indiferenta grea, de tip urbi et orbi, combinata cu o suficienta absoluta in raport cu orice ar fi parut ca ar contraveni singurului discurs acceptabil din punct de vedere politic, cel transmis prin incompetenta a diplomatilor nostri, anume ca totul e bine si ca prospera, ei adica, odata cu tara... Si rezultatul este o catastrofa reala si masurabila acum in termeni de zile.

ASa cum, acasa, trateaza cu o profunda si condamnabila indiferenta problema revendicarilor privind autonomia Tinutului Secuiesc. Anuntate initial ca subiect individual si tratat separat sub forma unei autonomii culturale (tema predominanta in perioada negocierilor de preaderare cand UDMR-ul era la guvernare), evocandu-se statutul Tirolului si Cataloniei, lucrurile au evoluat rapid spre o extensie foarte grava, cea in care se vorbeste despre Transilvania, evocandu-se similaritatea cu Transnistria. Mai mult chiar, dupa ce Basescu a onorat cu prezenta Congresul UDMR, doi lideri marcanti ai partidului au iesit sa incendieze atmosfera. Pe de o parte, pana acum moderatul si guvernamentalul in orice combinatie posibila Marko Bela vine sa spuna cum ca, prin faptele si zisele lor, autoritatile romane silesc maghiarimea sa ceara autonomia Tinutului Secuiesc! Pe de alta parte, Laszlo Tokes anunta o noua escaladare a campaniei cu arme neconventionale: impreuna cu Viktor Orban vor denunta Romania pentru epurari etnice, una dintre acuzatiile care s-au regasit in mod obligatoriu pe lista capetelor de acuzare in rechizitoriile formulate de procurorii Tribunalului international de la Haga impotriva criminalilor de razboi.

Noi nu zicem nimic. Mesajul "taceti, baieti, ca asa ne-au spus cei de la Bruxelles ca nu e bine sa facem valuri" este comun diplomatiei noastre care are ca singur scop mentinerea postului, alocatiilor si privilegiilor specifice. Culmea este ca asta li s-a si spus, stiindu-se ca vor inghiti pe nemestecate orice galusca de tip pacifist si politic corect pe care o transmit ca atare, prin cifru, "in centrala".

Iar cei de acasA, din toate "centralele", primesc, descifreaza si transmit "mai sus". Iar rezultatul este ca suntem, iata, nu numai scosi din jocuri, dar si tinta unor demonstratii de putere sau de amenintari cu folosirea fortei sau a unuia dintre atributele sale (spre exemplu cel energetic) fara a mai avea nici macar dreptul la replica. In schimb, acasa, suntem mai tari ca tatal lui Superman si ne incordam muschii, din pacate invizibili din exterior?

Asta InseamnA ca trebuie sa-l condamnam pe Tokes? Nu, din punctul meu de vedere, atata timp cat el, inca de la inceput a anuntat o culoare pe care o joaca cu constanta si profesionist. Ma intreb ce fac ai nostri si de ce, la nivelul Romaniei, cu atatea sute de milioane de euro cheltuiti pentru congresele romanilor de pretutindeni, nu a iesit nici macar embrionul ideii pe care Tokes o anunta acum pentru "maghiarimea din arcul Carpatic", adica o reunire a intereselor comune pentru o reprezentare adecvata in Parlamentul European? Noi de ce nu suntem in stare sa facem asa ceva? Daca tot a decretat doamna Udrea ca Romania este "land of choice", macar sa facem alegerea de a fi jucatori intr-un spatiu in care numai asta se face si doar asta se rasplateste.

De nu, rAmAnem ca pana acum, ori lucrurile vor continua in stilul "noi cu sloganul, ei cu lozul castigator". Ceea ce inseamna ca daca l-au tras, noi ramanem cu celalalt, dar cu europarlamentari care se pregatesc, in echipa Macovei-Vadim-Traian Razvan Ungureanu-Becali-Norica Nicolai, etc...sa duca pe mai departe succesele de azi pentru un viitor de aur al patriei.

Cristian UNTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=253505&data=2009-05-23