< Imprimare >      ZIUA - ACTUALITATE - marti, 12 mai 2009

Predoiu: N-avem bani!

Justitia a fost paralizata de protestele grefierilor

Activitatea a sapte instante bucurestene, dar si a altora din Alba, Bistrita-Nasaud, Mures, Bihor, Sibiu, Cluj, Galati, Arad si Timis a fost blocata, ieri, timp de doua ore de greva personalului auxiliar. Magistratii s-au solidarizat cu greva grefierilor, toate sedintele de judecata fiind suspendate pe durata protestelor. Numeroase procese au fost ieri amanate, spre disperarea cetatenilor.

Grefierii sunt nemultumiti de faptul ca muncesc in conditii extrem de solicitante, putini la numar si cu sarcini profesionale care necesita ramanerea zilnica peste program. In aceste conditii, grefierilor nu li se platesc orele suplimentare, munca lor nu e normata, iar pentru sporurile salariale castigate prin hotarari judecatoresti executorii, Guvernul sustine ca nu are banii necesari. Grefierii din toata tara au dat de inteles actualei Puteri ca daca nu vor rezolva situatia de subfinantare in care se afla sistemul judiciar, vor recurge la forma extrema de protest - greva generala. Membrii federatiilor sindicale ale grefierilor au avut intalniri cu ministrul Justitiei, Catalin Marian Predoiu, pentru gasirea unei solutii de aplanare a conflicitului. Anterior acestei intalniri, ministrul Catalin Predoiu a organizat o conferinta de presa in care a acuzat "pozitia inflexibila" a unor sindicalisti, in special a unei federatii din cele patru ale grefierilor, care "a insistat sa declanseze protestul de avertisment". Ministrul Predoiu a declarat ca din cele cinci mari nemultumiri ale grefierilor, a gasit solutii pentru patru dintre ele. Problema orelor suplimentare a fost rezolvata, a sustinut ministrul, care a anuntat ca a semnat un protocol cu Ministerul Finantelor Publice, pentru redirectionarea unor credite bugetare, care sa asigure plata orelor suplimentare restante din decembrie 2008, pana in prezent, si in continuare. Predoiu a initiat si o hotarare de guvern pentru suplimentarea schemei personalului auxiliar, intrucat, a precizat el, este mai rentabil sa angajezi alti grefieri, decat sa platesti ore suplimentare cu 75 - 100% peste salariul de baza. In privinta volumului exagerat de munca, mai mare decat in orice stat european, ministrul a aratat ca la CSM se afla un proiect privind normarea muncii grefierilor si judecatorilor, in curs de finalizare. De asemenea, a sustinut ministrul, s-a obtinut acordul pentru semnarea unui ordin comun pentru plata chiriilor, la un nivel egal cu cel al magistratilor, pentru persoanele detasate in alte localitati decat cele de domiciuliu. La ora actuala sunt cateva sute de grefieri in aceasta situatie.

Pact pentru sistemul judiciar

"Singura problema pe care momentan nu o putem rezolva este plata hotararilor judecatoresti care acorda sporuri, pentru ca nu avem bani de la buget", a afirmat Catalin Predoiu. Ministerul Justitiei a aratat ca suma totala pentru plata drepturilor salariale castigate prin hotarari judecatoresti de catre personalul auxiliar din minister se ridica la aproximativ 340 de milioane de lei, ceea ce reprezinta 27% din totalul de plata. Din aceasta suma, 264.151.000 lei reprezinta plata sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica.

Vorbitorul a facut un apel la intelegerea grefierilor si a propus un pact national pentru sistemul judiciar, concretizat in cateva masuri urgente care sa transforme Justitia intr-o prioritate: un program de plata esalonata a restantelor finanicare, reducerea gradului de incarcare, largirea schemei de personal, si amenajarea de spatii. Raspunzand intrebarilor ZIUA, Predoiu s-a aratat optimist ca in viitorul foarte apropiat, Justitia va primi o suplimentare de buget, dupa modelul unui alt minister, pe care nu l-a nominalizat insa.

Semnal de alarma

Justitia a fost lasata fara resurse financiare, care sa-i asigure buna functionare, datorita rectificarii negative de buget de luna trecuta, care a luat circa o treime din bugetele instantelor si parchetelor, precum si datorita faptului ca prin Legea nr. 76 din 1 aprilie 2009, taxele judiciare de timbru platite de justitiabili (care acopera peste jumatate din nevoile logistice ale Justitiei) au fost luate prin lege de Parlament de la Justitie si date la primariile locale. O masura despre care nu s-a vorbit deloc pana acum si care ameninta ca in doua - trei luni, dupa cum anunta ordonatorii secundari de credite de la unele curti de apel, multe instante si parchete sa intre in blocaj financiar si sa numai aiba bani nici de citatii.

Razvan SAVALIUC

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=252984&data=2009-05-12