< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - miercuri, 6 mai 2009

Dietele lui Montignac

Nutritionistul francez Michel Montignac a prezentat, marti, la seminarul "Mananc, slabesc si ma mentin", sustinut la Bucuresti, elementele de baza ale celebrei diete care ii poarta numele, explicand ca obezitatea nu este determinata de cantitatea de alimente consumate, ci de calitatea acestora. Seminarul a avut loc la Hotel Crowne Plaza, in prezenta a catorva zeci de persoane. Cu acelasi prilej,

a fost lansata si cea mai noua editie a cartii omonime a nutritionistului francez. "Mananc, slabesc si ma mentin" propune o versiune actualizata a cartii care l-a facut celebru pe autor. Montignac a spus ca regimul care ii poarta numele nu e neaparat o dieta, ci "o filosofie nutritionala". Acesta a tinut sa sublinieze ca obezitatea nu este nici rezultatul consumului exagerat de alimente, nici

al sedentarismului. La nivel mondial, aportul energetic al dietei este mai mic decat cel din trecut, dar rata obezitatii este mai mare, a remarcat acesta. "Nu numai ca mancam mai putin si ne ingrasam mai mult, suntem cu 20% sub recomandarile nutritionistilor", a mai spus francezul. Regimul Montignac, care l-a facut celebru pe nutritionist, se bazeaza pe un indice glicemic, ce ierarhizeaza fiecare glucida pe o scara, luand ca etalon glucoza. Astfel, francezul a asociat calitatea alimentelor cu gradul de obezitate al indivizilor, analizand in timpul conferintei si dieta americanilor, etichetati, potrivit unor studii, drept "campionii obezitatii". El a inclus cartofii prajiti si floricelele, dar si hrana procesata, in grupul alimentelor "periculoase" pentru silueta. (D.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=252683&data=2009-05-06