< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - joi, 30 aprilie 2009

Jurnal de Chisinau: Deputatii din opozitie cu dubla cetatenie nu vor renunta definitiv la pasaportul romanesc

Deputatii din opozitie care detin dubla cetatenie nu intentioneaza sa renunte definitiv la pasaportul romanesc, scrie Jurnal de Chisinau. Ei au initiat doar procedura de renuntare la cetatenia romana, asa cum ii obliga legea, insa asteapta decizia finala a Curtii Europene pentru Drepturile Omului, care urmeaza, pe 16 septembrie, sa puna punct in litigiul prin care a fost contestata decizia ce le interzice detinatorilor mai multor cetatenii sa detina unele din cele mai importante functii publice sau de stat in Republica Moldova.

Vicepresedintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tanase, unul dintre initiatorii procesului intentat impotriva Guvernului de la Chisinau in acest caz, nu are nici un dubiu ca Inalta Curte de la Strasbourg va pronunta o hotarare favorabila democratiei in Republica Moldova si detinatorilor multiplei cetatenii.

"Anume din acest motiv noi am gasit o solutie juridica pentru aceasta situatie politica, de a demonstra ca s-a initiat procedura de renuntare la cetatenia romana, dar, de fapt, nimeni nu are de gand sa renunte la cetatenia romana. Asteptam cu totii sa vedem care va fi hotararea CEDO in acest sens, care cred eu ca va fi una pozitiva, dupa care aceasta procedura va fi sistata si ne vom pastra in continuare pasapoartele romanesti", a declarat Alexandtu Tanase, intr-un interviu la Europa Libera.

El a amintit ca exista deja o decizie argumentata a Curtii in acest caz, care da castig de cauza petitionarilor, iar Guvernul Republicii Moldova, in cererea sa de retrimitere a dosarului spre reexaminare in Marea Camera a CEDO, nu a argumentat in nici un fel aceasta solicitare. Este deci iluzorie speranta autoritatilor moldovene intr-o schimbare de optica a instantei europene, la fel cum este foarte putin probabil un refuz al Chisinaului de a se conforma unei decizii CEDO, crede avocatul si politicianul moldovean. Alexandru Tanase a precizat, de altfel, ca procedura de renuntare la cetatenia romana este foarte complicata si ar putea dura intre 5 si 7 ani, mai mult deci decat un mandat de parlamentar.

"Eu cred ca acei care au adoptat aceasta lege nu s-au gandit deloc cum va functiona ea in practica. Daca va amintiti, acum un an, noi am discutat acest subiect chiar la Europa Libera, iar depunerea unei cereri care confirma pentru autoritatile moldovene faptul ca a initiat procedura de renuntare la o cetatenie nu inseamna in nici un caz ca aceasta procedura va fi dusa la bun sfarsit. Este o solutie juridica, care deriva din prevederile confuze ale legislatiei moldovenesti", a subliniat inca o data Alexandru Tanase.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=26811&data=2009-04-30