< Imprimare >      ZIUA - SPORT - luni, 27 aprilie 2009

Vant din pupa pentru Dinamo

Daniel Cernat, seful Comisiei de Disciplina a FRF, a fost invitat anul trecut sa petreaca un concediu pe iahtul lui Borcea

Jongland cu articole de regulament contradictorii, FRF a mai provocat un scandal absurd. Pornind de la memoriul Rapidului de dupa meciul de Cupa de la Pitesti, Comisia de Disciplina a decis ca semifinala Dinamo - FC Timisoara sa se dispute fara spectatori. Meciul va avea loc la Cluj-Napoca, in organizarea bucurestenilor, care trebuie sa plateasca pentru scandarile si bannerele rasiste si xenofobe ale suporterilor lor de la partida castigata contra Rapidului.

In Regulamentul Disciplinar exista doua articole care stabilesc pedepse pentru astfel de abateri: unul ambiguu, aplicat de comisie, altul explicit, care a fost ignorat. In primul (52.4) se spune doar ca echipa sanctionata va disputa urmatorul meci oficial cu portile inchise, iar celalalt (83) este categoric: masura trebuie aplicata la urmatorul meci oficial de pe teren propriu. Comisia lui Cernat a judecat in favoarea lui Dinamo, dar impotriva bunului simt si a intereselor FRF. Competitie pana acum apatica, dar care evitase suspiciunile de incorectitudine care macina campionatul, Cupa Romaniei este si ea trasa in jos de astfel de manevre. Incercarea de resuscitare a Cupei si investitiile sponsorului acestei competitii sunt afectate de acest scandal: dupa masura neghioaba a disputarii meciurilor importante din "sferturi" si semifinale pe teren neutru, cu audiente medii de 200 de spectatori, un joc care normal ar aduce in tribune 15-20.000 de oameni este bagat sub cheie. Ce s-ar fi intamplat daca scandalul s-ar fi petrecut in semifinale? Cernat ar fi decis ca finala (urmatorul meci oficial al lui Dinamo) sa se dispute cu portile inchise? Este posibil ca acest Cernat (de meserie inginer agronom) sa fi luat decizia cu gandul la urmatoarea vacanta pe iahtul lui Cristi Borcea, loc care ii trezeste amintiri deosebit de placute.

Comisia surda si oarba

Foarte atenta cu spete in care sunt lezate onoarea unor importante personaje din FRF, Comisia de Disciplina a fost apatica in acest caz. Desi presa a vuit dupa meciul de la Pitesti, iar imaginile cu bannerele dinamoviste au umplut ziarele si ecranele, observatorul intalnirii si comisia lui Cernat nu au facut nimic pentru a stabili vinovatiile partilor implicate. De asemenea, galeria rapidista, cea care a incitat cu injurii care vizau sportivi dinamovisti decedati (Dumitrache, Haldan, Cozma) nu a atras asupra clubului giulestean nici o sanctiune. Un alt aspect este cel al intarzierii cu care s-a judecat cazul, existand suspiciuni ca s-a actionat cu premeditare astfel incat meciul Dinamo - Gloria Bistrita, din campionat, sa se poata disputa cu spectatori: "Nu s-a putut judeca joia trecuta, ca urmare a cererii de amanare inaintate de Dinamo si a solicitarii acesteia ca observatorul intalnirii, Hacic Garabet, sa fie audiat", a spus Cernat. El a mai declarat ieri ca "Rapid a facut plangere numai pentru scandarile discriminatorii, nu si pentru bannere. Rapid nu a putut dovedi prezenta scandarilor invocate prin mijloace video. In raportul observatorului nu s-a trecut decat o singura scandare cu caracter discriminatoriu". Din nou, comisia a fost neglijenta cu strangerea probelor in acest caz judecat pentru a se scoate Dinamo basma curata.

Ovidiu DRAGAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=252365&data=2009-04-27