< Imprimare >      ZIUA - TIMP LIBER - sambata, 18 aprilie 2009

"Nessun Dorma" la Casa Poporului

Celebra soprana Montserrat Caballe (foto) si interpretul italian Al Bano Carrisi (foto) - Ambasadorul Extraordinar al orasului Bucuresti in lume - sunt vedetele Marelui Concert de Sfintele Pasti, oferit locuitorilor Capitalei de Primaria Generala, in ziua Invierii, de la orele 19.00, in Piata Constitutiei.

Pe scena special amenajata chiar in rondul din fata Palatului Parlamentului vor mai urca: orchestra Bucharest Symphonic Pops, dirijata de Constantin Adrian Grigore, corala "Nicolae Lungu" a Patriarhiei, soprana Irina Iordachescu, solistul Marcel Pavel, tenorul Teodor Ilincai, pianista Raluca Ouatu, tenorul Claudio Montano, Corul de copii "Sunetul Muzicii".

In programul concertului, care va dura peste doua ore, figureaza lucrari de Verdi, Kirculescu, George Grigoriu, Haciaturian, Puccini, Paul Constantinescu, Andrei Tudor. Nu vor lipsi celebrele arii "Ave Maria" sau "Nessun Dorma", in interpretarea unica a celor doi oaspeti de exceptie.

Soprana catalana Montserrat Caballe a devenit faimoasa pentru tehnica ei impecabila de interpretare "bel canto" - caracterizata prin perfectiunea echilibrului vocal, printr-un legato bine ponderat, un registru vocal usor inalt, agilitate si flexibilitate de buna factura si un anumit timbru specific, ce ar putea fi caracterizat drept "dulce". S-a remarcat nu numai ca o cantareata de clasa internationala in muzica de opera, oratorii si lied-uri, ea a fost aclamata si pentru interpretarea asa-zisei U-Music, aparand alaturi de legendarul Freddie Mercury din grupul britanic "Queen" de muzica rock, cu care a inregistrat un album in 1988. Caballe este casatorita cu tenorul spaniol Bernabe Marti, fiica lor, Montserrat Marti, de asemenea cantareata, a aparut in mai multe concerte alaturi de mama sa. In calitate de ambasador UNESCO, Montserrat Caballe desfasoara o activitate umanitara neobosita in sprijinul fundatiilor destinate ajutorarii copiilor din tarile subdezvoltate.

Italianul Al Bano Carrisi este atat muzician, cat si actor si viticultor. Provenit dintr-o familie de agricultori, compune prima sa melodie la 12 ani, iar patru ani mai tarziu abandoneaza studiile si decide sa plece la Milano, unde lucreaza mai intai ca muncitor necalificat. Are sansa sa intre in Clanul Celentano, o casa discografica fondata de Adriano Celentano. Apare primul disc, "La strada" si incepe sa devina cunoscut publicului in spectacolul lui Celentano. Primul succes individual a venit in 1967, odata cu melodia "Nel sole", piesa care devine mai tarziu si film, avandu-l ca protagonist alaturi de Romina Power, cu care s-a si casatorit in 1970. Au avut 4 copii Ylenia (nascuta in 1970 si disparuta in 1994; Yari - 1973; Cristel, - 1985; Romina Jr. - 1987).

Au cantat o vreme impreuna, insa, in 1996, Al Bano revine la activitatea de solist. Dupa divortul de Romina, s-a casatorit cu Loredana Lecciso si au doi copii: Yasmine (2001) si Albano Jr., zis si Bido (2002).

La Marele Concert de Sfintele Pasti intrarea este libera!

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=252099&data=2009-04-18