< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - miercuri, 8 aprilie 2009

Judecatorii acuza haiducia guvernelor

Peste 100 de judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie au suspendat ieri toate sedintele de judecata si s-au intrunit in Adunarea Generala, imbracati in robe de culoare mov, intr-o actiune fara precedent, in care au protestat impotriva intentiei guvernantilor de a le reduce veniturile. Presedintele Inaltei Curti, Nicolae Popa, a citit o scrisoare deschisa catre Presedintele Romaniei, Parlament si Guvern, carora le-a cerut sa intervina ferm pentru oprirea campaniei "virulenta si exacerbata dusa de catre autoritati ale statului roman sau componente ale societatii civile, impotriva corpului magistratilor". Demersul judecatorilor supremi a fost generat de intentia Executivului de a crea un "fond de solidaritate" prin impozitarea cu 90% a sumelor din salariu care depasesc plafonul de 8000 RON. Cum toate idemnizatiile magistratilor cu vechime depasesc 8000 RON, judecatorii au avertizat ca se atenteaza la independenta lor.

Judecatorul Nicolae Popa a apreciat ca se incearca din nou punerea magistratilor pe o pozitie de inferioritate fata de celelalte puteri ale statului si a avertizat: "nu noua trebuie sa ne fie frica de celelalte puteri, poate invers".

Au fost dur criticate mesajele date in ultima perioada, cu precadere de catre politicieni, privitoare la "salariile nesimtite" ale magistratilor, aratandu-se ca prin asemenea gesturi se incearca "decredibilizarea actului de justitie".

Sanctiune pentru magistrati

Magistratii supremi au cerut guvernantilor sa se gandeasca la "consecintele grave ale unor masuri nesabuite" si sa nu mai incerce sa faca din judecatori "o tinta a nereusitelor inregistrate de guvernarile care s-au succedat".

Vicepresedintele Inaltei Curti, Lidia Barbulescu, a apreciat ca adoptarea unui impozit ca cel anuntat de Executiv va avea ca efect imediat pensionarea a peste 1000 de magistrati, printre care si trei sferturi din efectivul instantei supreme, a carei activitate va fi paralizata. Barbulescu a catalogat intentia Guvernului drept "o sanctiune pentru magistrati", iar judecatorul Nicolae Popa a cerut autoritatilor sa se gandeasca cum ar arata Romania daca judecatorii "macar pentru o zi", nu ar mai lucra.

Pe de alta parte, vorbitorii, fara sa dea exemple, au criticat faptul ca in ultima perioada s-a ajuns ca in mod frecvent "cauze aflate pe rolul instantelor sa fie subiect de dezbateri publice si chiar sa se sugereze solutii" si au precizat ca astfel de manifestari constituie imixtiuni in actul de justitie.

Razvan SAVALIUC

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=251663&data=2009-04-08