< Imprimare >      ZIUA - OPINII - joi, 2 aprilie 2009

Concluzia: economie peste tot!

In ziarele aparute ieri, la Bucuresti, putem citi unele titluri realiste, privind evolutia economiei romanesti in 2009, mai pesimiste decat cu doua luni in urma. Analistii intrevad o scadere a economiei de pana la 3%, ceea ce noua ni se pare mult... Cifra e moderata, insa, pentru Germania. Cum se face? Foarte probabil, scaderea noastra va fi, pana la finele anului, in jur de 6%.

Aceasta, vorbind empiric, avand in vedere precaritatea statisticilor financiare romanesti; cert este ca una din marile banci germane, COMMERZBANK, prevede pentru Germania o scadere economica, in 2009, de sase pana la sapte la suta. In Germania, criza nu a atins, insa, totalitatea cetatenilor - este ceea ce se va intampla la toamna, cand se crede ca somajul va creste rapid si, odata cu el, neincrederea publica.

In RomAnia, specialiStii recomanda BNR si bancilor private scaderea dobanzilor si a rezervelor minime obligatorii (RMO), precum si reducerea substantiala a cheltuielilor in economie, spre a se evita aparitia presiunilor inflationiste. Pe de alta parte, Banca Nationala urmeaza sa hotarasca daca amana sau nu decizia de a injecta mai multi bani pe piata sau - de teama inflatiei - prefera, relansarii, o politica financiara prudenta. Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a declarat, recent, ca banca centrala va reduce nivelul rezervelor spre a lasa mai multi bani la dispozitia bancilor, ca acestea sa poata relua creditarea economiei. Acestui scop ii serveste, in mare masura, si Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International, in valoare de aproape 13 miliarde de euro. De la FMI, acesti bani vor ajunge in rezerva BNR si la banci, cel putin trei miliarde de euro in plus. Numai ca bancile vor aplica dobanda ridicata, de 25%, pe care o vor reduce la 20% sau chiar mai jos, doar daca nu gasesc clienti pentru credite.

Cu acest prilej, bAncile au constatat ca nu mai au atatea garantii ca in trecut, iar romanii ca nu sunt atat de bogati cat au crezut.

Concluzia: Economie peste tot!

Serban ORESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=251367&data=2009-04-02