< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - marti, 31 martie 2009

Iliescu despre executia lui Ceausescu: "Era chiar bine sa fi ramas in viata"

Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu sustine, intr-o postare publicata luni pe blogul sau, ca procesul in urma caruia dictatorul Nicolae Ceausescu a fost executat nu a fost un proces ilegal. Cu toate acestea, Ion Iliescu admite indirect ca Nicolae Ceausescu nu a avut parte de "un proces in conditii normale".

Ion Iliescu a postat aceasta reactie ca raspuns la intrebarea unui cititor, care l-a chestionat pe fostul presedinte "de ce a cedat" cu "grabirea" procesului pentru familia Ceausescu pe 25 decembrie 1989.

"Cu totii (membrii CFSN, n.red.) am fost de acord atunci ca ar fi fost, din toate punctele de vedere, mai avantajos, daca am fi putut asigura ulterior un proces public, in conditii normale (cuplului Ceausescu, n.red.)", dezvaluie Ion Iliescu.

"Asa cum am spus, personal consideram ca era chiar bine sa fi ramas in viata, pentru a vedea care era perceptia reala in randul populatiei a politicii sale. Insa, nu ne aflam in conditii normale. Cu fiecare zi si chiar ora care trecea (mai ales noaptea) se inmultea numarul victimelor! Acesta a fost motivul esential care ne-a determinat sa adoptam decizia de urgentare a procesului de la Targoviste, in conditii improvizate, exceptionale (pentru ca si situatia noastra era exceptionala). Procesul nu a fost ilegal! El s-a intemeiat pe prevederile legilor existente atunci (ale regimului Ceausescu)", argumenteaza Ion Iliescu pe blogul sau.

Este remarcabila schimbarea de argumentatie in retorica lui Ion Iliescu in ceea ce priveste opinia populatiei Romaniei fata de cuplul Ceausescu in 24 decembrie 1989. Astfel, in aceasta postare Ion Iliescu vorbeste de necesitatea de a vedea "care era perceptia reala in randul populatiei a politicii sale". Pe de alta parte, in hotararea Consiliului Frontului Salvarii Nationale din 24 decembrie 1989, care decidea, sub semnatura lui Ion Iliescu, infiintarea Tribunalului Militar Exceptional care l-a condamnat la moarte pe dictator, Iliescu argumenta urgentarea infiintarii tribunalului prin "dorinta, in acest sens, a tuturor cetatenilor cinstiti ai Romaniei".

Nicolae si Elena Ceausescu au fost executati prin impuscare in 25 decembrie 1989, in urma sentintei Tribunalului Militar Exceptional care a fost infiintat in urma deciziei CFSN semnata de presedintele Consiliului, Ion Iliescu. In acea decizie, se mentiona, printre altele:

"Consiliul Frontului Salvarii Nationale din Romania, constituit prin vointa poporului roman la 22 decembrie 1989, ca organ suprem al puterii de stat; Avand in vedere faptele deosebit de grave savarsite de cetatenii CEAUSESCU NICOLAE si CEAUSESCU ELENA, destituiti din functiile de stat si politice prin actiunea revolutionara a maselor populare;

Constatand ca acestia au organizat din timp si au dirijat o serie de actiuni ostile, indreptate impotriva poporului roman,

Hotaraste:

1. Instituirea unui Tribunal Militar Exceptional, care sa procedeze de urgenta la judecarea faptelor comise de CEAUSESCU NICOLAE si CEAUSESCU ELENA. Urgenta este impusa de dorinta, in acest sens, a tuturor cetatenilor cinstiti ai Romaniei;

2. Tribunalul Militar Exceptional va judeca aceasta cauza in conformitate cu prevederile legale ramase in vigoare, in ce priveste procedura si dreptul material penal;

3. Acest tribunal va fi alcatuit in componenta stabilita de legea pentru organizarea judecatoreasca in vigoare, urmand a se asigura intocmai dreptul de aparare al faptuitorilor.

(Semnat, n.red.) Presedintele Consiliului Frontului Salvarii Nationale

ION ILIESCU

Bucuresti, 24 decembrie 1989."

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=24599&data=2009-03-31