< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 27 martie 2009

Moscova trece Oceanul Inghetat sub controlul FSB

La reuniunea din septembrie 2008 a Consiliului Securitatii Rusiei, ce a fost dedicata problemelor acestei regiuni, Patrusev nu a exclus posibilitatea unui razboi pentru Arctica.

Arctica urmeaza sa treaca practic sub controlul FSB (Serviciul Federal de Securitate). La granita exterioara a Rusiei in regiune vor patrula submarine, iar autoritatile de la Moscova preconizeaza ca spre 2016 Oceanul Arctic sa devina principala baza de resurse a Rusiei, in timp ce expertii bat alarma ca spre sfarsitul secolului XXI calota glaciara se va topi cu totul, relateaza vineri presa de la Moscova, citata de Agerpres.

Pentru aceasta, Rusia a anuntat ca isi va crea o grupare separata militara in Arctica, destinata sa asigure securitatea partii ruse a Oceanului Arctic indiferent de "situatia politico-militara" din lume. Conform strategiei elaborate de Consiliul Securitatii Rusiei, aceasta regiune urmeaza sa treaca sub controlul FSB si sa devina principala baza strategica de resurse a Moscovei catre 2016, releva in editia sa de vineri cotidianul economic Kommersant.

Saptamana aceasta, pe site-ul oficial al Consiliului Securitatii Rusiei a fost postat un document intitulat "Principiile politicii de stat a Federatiei Ruse in Arctica pana in 2020", la care se lucra inca de anul trecut. In afara de crearea unei grupari militare separate pentru aceasta regiune, documentul stipuleaza ca sistemul de protectie si paza a regiunii arctice va fi incredintat FSB. Strategia subliniaza necesitatea instituirii unui sistem complex de control asupra situatiei din Oceanul Inghetat de Nord, puncteaza Kommersant.

Referindu-se la rolul atribuit FSB in controlul Arcticii, publicatia aminteste de vizita efectuata anul trecut la Polul Nord de actualul secretar al Consiliului Securitatii Rusiei, Nikolai Patrusev, fost director al FSB, in compania reprezentantului special al presedintelui rus pentru Arctica, Artur Cilingarov. La reuniunea din septembrie 2008 a Consiliului Securitatii Rusiei, ce a fost dedicata problemelor acestei regiuni, Patrusev nu a exclus posibilitatea unui razboi pentru Arctica, afirmand ca toate tarile riverane vor incerca sa-si apere interesele in regiune.

Potrivit ziarului, publicarea strategiei arctice a coincis cu pretentiile emise de Rusia fata de Norvegia in legatura cu manevrele militare ale acesteia in apele Oceanului Inghetat de Nord. In acelasi timp, NATO a mentionat ca niciunul din statele sale membre nu percepe Rusia ca inamic si nici ca o problema. Potrivit unui responsabil al Aliantei, NATO este preocupata doar de intensificarea navigatiei in Arctica in contextul incalzirii globale, ceea ce sporeste riscul de catastrofe si necesita crearea unei forte de interventie in caz de accidente si naufragii in zona.

Surse diplomatice din Norvegia si Canada au specificat pentru Kommersant ca cele doua state riverane isi vor exprima punctul de vedere asupra strategiei Rusiei in Oceanul Inghetat abia dupa o analiza in detaliu a textului.

In acest context, reprezentantul special al presedintelui rus pentru Arctica, Artur Cilingarov, a declarat ca "Rusia trebuie sa-si pazeasca granitele si suveranitatea la capacitate maxima". El a spus ca Ministerul rus al Apararii s-a implicat activ in activitatile de explorare a Arcticii, detasand in acest scop atat avioane militare, cat si o parte a flotei sale de submarine. Cilingarov a mai spus ca in prezent in zona Polului Nord este in curs de amenajare statia de cercetare "Barneo".

Conform Strategiei arctice date publicitatii saptamana aceasta, catre 2010, Rusia intentioneaza sa dispuna de toate materialele necesare legalizarii granitei exterioare a partii sale din platoul continental al Arcticii. Adica, la aceasta data, Rusia intentioneaza sa demonstreze ca lantul de munti subacvatici ce constituie catena Lomonosov ar fi o extensie Siberiei, ceea ce i-ar da Moscovei dreptul sa revendice o parte din Oceanul Arctic. Rusia considera drept teritoriu al sau 18% din platoul continental al Arcticii, cu o suprafata echivalenta cu 20.000 de km2. Teritoriul dorit de Rusia ar include insa si Polul Nord, care, potrivit unei conventii internationale, nu apartine niciunei tari.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=24301&data=2009-03-27