< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - joi, 26 martie 2009

Smirnov propune Moscovei readucerea Armatei a XIV-a in Transnistria

Initiativa liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, care a invitat marti Rusia sa reocupe cazarmile ramase goale in stanga Nistrului dupa retragerea Armatei a XIV-a a generalului Aleksandr Lebed, este pe larg comentata la Moscova, releva joi portalul rusesc Svobodnaia Pressa, citata de Agerpres.

"Daca Rusia are nevoie de baze aici (in Transnistria), noi avem o lege care reglementeaza respectiva chestiune. Vom organiza un referendum la care vom intreba populatia transnistreana daca isi doreste acest lucru si cred ca raspunsul va fi unul afirmativ", a declarat marti Smirnov, intr-o conferinta de presa ce intervine dupa intalnirea sa de acum o saptamana cu presedintii Rusiei, Dmitri Medvedev, si Republicii Moldova, Vladimir Voronin, in problema reglementarii transnistrene.

Rusia dispune in prezent in Transnistria de un contingent de 1.500 de militari care fac parte dintr-o forta de mentinere a pacii alaturi de militari ai Tiraspolului si Republicii Moldova, precum si de observatori militari din Ucraina.

"Prin initiativa sa, Igor Smirnov a propus de fapt redeschiderea bazei rusesti care a existat pe malul stang al Nistrului inca din timpurile comandantului de osti Aleksandr Suvorov si care in prezent - sper - se afla sub sigiliu provizoriu", a explicat pentru Svobodnaia Pressa vicepresedintele Academiei de studii geopolitice din Moscova, colonelul Vladimir Anohin.

El sustine ca situatia din Transnistria nu este mai simpla decat cea din Osetia de Sud si Abhazia, cele doua regiuni separatiste georgiene. Nerecunoscuta republica din stanga Nistrului ar fi prinsa ca intr-un cleste. Pe de o parte, Republica Moldova, deasupra careia atarna Romania. Pe de alta parte, instabilitatea de la granita cu Ucraina. In plus, amenintarea permanenta cu izolarea economica.

In opinia lui, Igor Smirnov a facut o miscare abila propunand armatei ruse sa se intoarca in Transnistria. Aceasta ar crea o umbrela de securitate pentru regimul de la Tiraspol si ar lega si mai mult regiunea de Rusia, in perspectiva integrarii in Federatia Rusa.

In acelasi timp, colonelul Vladimir Anohin afirma ca inalta conducere politica si militara de la Moscova ar trebui sa analizeze aceasta posibilitate, pentru ca Rusia ar avea doar de castigat intorcandu-se in Transnistria. "In primul rand, Rusia are nevoie de un avanpost in sud, pentru ca prin prezenta sa militara sa asigure stabilitatea politica de aici. In al doilea rand, autoritatile ruse au declarat in repetate randuri ca vor raspunde intr-o maniera simetrica la extinderea NATO. Iar daca Alianta Nord-Atlantica isi desfasoara baze in Kosovo, Bulgaria si Romania, Rusia poate sa raspunda la aceasta prin redeschiderea fostei sale baze din Transnistria", a subliniat vicepresedintele Academiei de problemele geopolitice din Moscova.

In pofida conditiilor de criza, colonelul citat afirma ca redeschiderea bazei din Transnistria nu va costa mult vistieria statului rus. "Acolo s-a pastrat infrastructura Armatei a XIV-a, unde pot fi dislocati circa 15.000 de militari. Rusia nici nu are nevoie sa trimita un contingent atat de mare in stanga Nistrului si se poate limita la o singura brigada operativa", considera el.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=24200&data=2009-03-26