< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - miercuri, 25 martie 2009

Doctorii in stele erau grabiti

Numarul mare de derogari de la limitele de vechime in invatamant si incalcarea regulamentelor militare privind asocierea functiei de profesor gradului militar de colonel sunt primele nereguli semnalate de comisia de ancheta din MApN in cazul titlurilor didactice de la UNAp.

Generalul Teodor Frunzeti, rectorul Universitatii Nationale de Aparare, a declarat ca, in prezent, membrii comisiei de ancheta din MApN isi continua verificarile atat la sediul universitatii, cat si la Ministerul Educatiei. "La noi vin zilnic patru persoane de la DPICF, care verifica fiecare dosar in parte. Acelasi lucru se intampla si la Ministerul Educatiei, pentru ca acolo ajung dosarele pentru titlurile de conferentiar si profesor. Noi cooperam deschis si transparent cu aceasta comisie in scopul elucidarii tuturor aspectelor controlate", a afirmat Frunzeti. El a spus ca membrii comisiei de ancheta din MApN l-au informat ca primele concluzii ale anchetei au relevat doua tipuri de nereguli in acordarea titlurilor didactice. Ancheta DPICF a scos la iveala faptul ca unii dintre cei care si-au intocmit dosarele nu ar fi respectat vechimea in stagiu, pentru a promova de la o functie universitara la alta, si ca membrii comisiilor de evaluare din UNAp au acordat "mult prea multe" derogari fata de alte universitati.

Membrii comisiei de ancheta din MApN au identificat si o a doua problema. Conform normelor militare, functia de profesor universitar nu este atribuita decat gradului de colonel. In consecinta, un general nu ar putea sa fie profesor. Totusi, unii generali din MApN au dat examene si au ocupat posturi de profesor. "Aceste persoane nu sunt angajati ai UNAp, ei sunt doar profesori asociati care sunt si conducatori de doctorate. Activitatea de indrumare nu e platita de UNAp, ei sunt deja remunerati in virtutea functiei pe care o au in cadrul MApN. Acesti profesori asociati nu ocupa postul nimanui de aici", sustine comandantul UNAp, Teodor Frunzeti. Pe rolul DNA se afla inregistrat un dosar penal in care se fac verificari cu privire la modul in care au fost acordate titluri didactice universitare in perioada 2002 -2008, in cadrul Universitatii Nationale de Aparare Carol I. Dosarul se afla in faza actelor premergatoare. (D.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=251033&data=2009-03-25