< Imprimare >      ZIUA - SANATATE - miercuri, 25 martie 2009

Protectia cititorilor

Carne rosie - moarte prematura

Timp de zece ani, peste 500.000 de americani cu varste cuprinse intre 50 si 71 de ani au fost monitorizati pentru a se stabili daca exista vreo legatura intre consumul de carne rosie si incidenta cancerului si a bolilor de inima si a mortii cauzate de acestea. Cercetarea a aratat ca exista aceasta legatura si ca prin contrast, consumul de carne alba reduce riscul acelorasi cauze de deces. Concluziile pledeaza pentru reducerea, daca nu chiar sistarea consumului de carne rosie, si inlocuirea ei cu carnea alba, de peste sau de pui. Pentru femei riscul de imbolnavire si deces s-ar putea reduce astfel cu 16% si pentru barbati cu 11%. Desi sunt cunoscute atat prezenta grasimilor saturate, care cresc riscul de cancer mamar si de colon, cat si a produsilor cancerigeni rezultati in timpul gatirii la temperaturi ridicate, in Romania carnea rosie si grasa este inca la mare cautare.

Pentru a va convinge va sfatuim sa faceti o masuratoare de colesterol inainte si dupa o perioada in care ati hotarat de proba sa eliminati sau doar sa reduceti cantitatea de carne rosie din meniu.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=250990&data=2009-03-25