< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - marti, 24 martie 2009

Transformarea lui Geoana

Presedintele PSD Mircea Geoana si-a schimbat radical pozitia fata de Acordul cu FMI dupa vizita recent efectuata la Bruxelles si a devenit un sustinator puternic al acestuia. In urma discutiilor avute cu reprezentantii europeni, liderul social-democratilor a schimbat foaia si a proclamat ieri imprumutul extern drept "solutia obligatorie".

Pentru a nu fi acuzat de lipsa de consecventa, Geoana a sustinut dupa intalnirile cu FMI ca propunerile PSD au fost acceptate. "Exista un risc major pentru Romania daca nu luam bani din afara. In discutiile cu FMI si partenerii de Coalitie am convenit ca nu cumva alegerile prezidentiale sa puna in pericol acest Acord. Si cu un nou presedinte la Cotroceni, Acordul va fi dus la indeplinire", s-a laudat presedintele PSD, care a uitat de declaratiile sale recente prin care sustinea ca Romania nu are nevoie de un acord cu FMI. Ieri mai multi fruntasi pesedisti si-au pus problema ca prin acest Acord exista riscul ca "PSD sa fie distrus ca partid". Geoana a incercat sa-i linisteasca si le-a spus ca in discutiile de la Bruxelles i s-a sugerat ca nu este bine ca Romania sa se impotriveasca acestui imprumut extern. Surse din conducerea pesedistilor ne-au declarat ca reprezentantii Fondului au transmis partii romane in scrisoarea de evaluare ca va trebui sa recurga la disponibilizari de personal daca doresc sa creasca, chiar si putin, salariile si pensiile. Pastrarea locurilor de munca ar fi posibila in acceptiunea FMI, doar daca nu va exista o majorare a salariilor si pensiilor.

Reprezentantii Fondului au sustinut ca punctul de pensie nu va trebui sa mai fie calculat in functie de salariul mediu brut, iar indexarile sa fie facute doar in raport cu rata inflatiei. (C.A.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=250973&data=2009-03-24