< Imprimare >      ZIUA - OPINII - luni, 23 martie 2009

Liberalii si teoriile conspirationiste

AXIOMA: cea mai teribila imagine negativa a oricarui partid din lumea asta decurge din parerile reciproce ale liderilor si membrilor acelui partid.

Caracterul autoevident al acestei propozitii mi s-a revelat dupa ce am asistat la congresele mai multor partide, ca ziarist, invitat, consultant sau chiar politician. Mi-am reamintit axioma in zilele in care am participat la Congresul Partidului National Liberal de la Sala Parlamentului din Bucuresti.

Congresul a fost palpitant: nu se cunostea invingatorul dinainte, spre deosebire de alte congrese. Acum s-au dus lupte si negocieri pana in ultima clipa. Am stat de vorba cu delegati si invitati din ambele tabere. Desi apartin toti unui partid liberal, partid istoric si de fapt cel mai important partid din istoria Romaniei, gandirea acestor oameni este dominata de teorii conspirationiste. Si cand spun acesti oameni ma refer la cativa dintre fostii si actualii mei studenti, fosti si actuali prieteni, colegi, colaboratori, vecini. Oameni cu responsabilitati trecute si prezente, deputati, senatori, europarlamentari, ministri, primari, consilieri, oameni de afaceri, experti, practicanti ai unor profesii liberale, tineri si pensionari. Principalele teorii conspirationiste pe care le-am auzit erau tesute in jurul personalitatii lui Dinu Patriciu, cel pe care unii dintre liberali il considera ca fiind simultan sponsorul, managerul si chiar proprietarul partidului.

Cand resping teoriile conspirationiste nu inseamna ca resping existenta unor conspiratii din realitate. De pilda, pentru ca Tariceanu sa fie doborat si inlocuit de Antonescu a fost nevoie de un fel de conspiratie. Dar ce conspiratie este aceea de care stie toata lumea? Pentru ca era o lupta pentru functiile de conducere ale unui partid care a fost si vrea sa se reintoarca la putere. Or, functiile unui partid sunt in mare parte legate de asta. Totusi, elemente conspirative au fost. Ele se leaga mai ales de modul in care unii liberali apropiati de fostul premier au fost "intorsi" si l-au "tradat". Loialitatea a fost intotdeauna o problema la noi.

Principalele teorii conspirationiste auzite erau legate de existenta unui mare plan patrician de doborare de la putere a lui Traian Basescu. In perceptiile celor care iti povestesc diferite scenarii, resentimentele dintre Patriciu si Basescu sunt atat de puternice incat au produs speculatii dintre cele mai extravagante. Intre diferitele teorii conspirationiste erau unele in care erau amestecati americani, rusi, evrei, olandezi, kazahi (daca am retinut bine), miliardari celebri, iar altele pur nationale, in care lucrau impreuna servicii secrete, Iliescu, moguli, agenti acoperiti, ziaristi, femei celebre, s.a.m.d.

Nu cred nimic din toate acestea. Indiferent cine era ales presedinte la liberali era obligat sa candideze la presedintie. Iar daca sansele de a ajunge in turul al doilea ar creste, in mod firesc si-ar gasi aliati in alte partide, media, afaceri. Singurul element nefiresc este amestecul unor fosti si actuali agenti. Credinta liberalilor in conspiratii este ciudata numai daca atribui anumite semnificatii liberalismului, altminteri nu difera de mentalitatea predominanta din celelalte partide. Lumea in care traim este atat de complicata incat chiar daca ar exista conspiratii, ele n-ar reusi. Politicienii nostri nu reusesc sa faca nici macar lucrurile simple - autostrazi, legi, reforma justitiei - cum sa reuseasca in cele complicate? Teoriile conspirationiste se nasc si prolifereaza in culturile politice bazate pe neincredere, ignoranta, incapacitatea intelegerii realitatii, lipsa de transparenta, rolul excesiv al unor personalitati puternice, in dauna institutiilor si unde au mai existat conspiratii in trecut. Un cerc vicios din care daca nu reusesti sa iesi ajungi sa banuiesti ca exista o conspiratie universala impotriva poporului tau, un fel de popor ales.

Dan PAVEL

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=250890&data=2009-03-23