< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - sambata, 21 martie 2009

Presa ameninta cartea

Industria de carte cunoaste o noua amenintare, pe langa criza economica: trusturile de presa care distribuie volume impreuna cu ziarele lor. Acestea au luat circa 15% din piata de carte din Romania, care este estimata la 130-150 de milioane de euro, a declarat, ieri, Mihai Penescu, presedinte al Uniunii Editorilor din Romania (UER) si director al editurii All, in cadrul dezbaterii "Criza culturii scrise. La marginea Europei", de la Casa Universitarilor din Bucuresti, informeaza Mediafax.

Potrivit lui Grigore Arsene, presedintele Asociatiei Editorilor din Romania (AER) si proprietarul editurii Curtea Veche, "exista mai multe provocari care ameninta cartea propriu-zisa: de exemplu, descoperirea faptului ca literatura si nu numai sunt vehicule foarte bune pentru publicitate si pentru cresterea audientei si foarte multe trusturi de presa sunt interesate de a intra in aceasta industrie si de a concura cartea bine facuta in edituri." El a fost sustinut de ceilalti editori, prezenti la dezbatere, care au spus ca "ofensiva" a fost pornita de ziare precum Cotidianul, Adevarul si Jurnalul National, care au inceput sa distribuie volume la preturi mult mai mici decat cele practicate in librarii. In ceea ce priveste masurile pe care le pot lua pentru a contracara ofensiva cotidienelor pe piata de carte romaneasca, editorii au spus ca din punct de vedere legal nu se poate face nimic, desi au constatat si probleme. "(Cei care distribuie carti pentru a-si promova ziarele, n.r.) pot fi acuzati de practici neloiale, pentru ca preturile de vanzare la unele dintre cartile lor sunt sub pretul de productie", a spus Valentin Nicolau, directorul editurii Nemira. Singurul atu al cartilor vandute de edituri este calitatea net superioara.

Criza distruge

In ceea ce priveste efectele crizei economice asupra industriei cartii din Romania, unele edituri au inceput sa reduca din personal si din planurile editoriale pe acest an, dupa ce, in luna ianuarie, numarul de volume vandute a scazut cu circa 30% fata de aceeasi perioada din 2008. "Prima lovitura de la inceputul anului pentru noi a fost ca principalele plati se fac in dolari sau in euro", a spus Grigore Arsene. "Al doilea mod in care am fost afectati de criza a fost ca distribuitorii si-au revarsat problemele asupra noastra. Cele mai multe librarii sunt corcite cu tot felul de alte sortimente de vanzare. Tipografii, din cauza concurentei, au abordat problemele realist, stiu ca vom tipari mai putin anul acesta si de foarte multe ori obtinem preturi mai mici, in lei, la tipar. Distribuitorii fac exact invers, ma refer la lanturi mari de librarii", a explicat Arsene. De asemenea, editorii de carte au solicitat sprijinul Ministerului Culturii. "Fondurile vor fi mult mai mici si e important sa fie dirijate unde trebuie, si anume la achizitia de carti pentru biblioteci si nu la proiecte minore si meschine. Trebuie ca Guvernul sa faca un efort ca sa sprijine industria de carte, nu cu bani, ci sa nu o impovareze cu taxe", a mai precizat Grigore Arsene.

Cristina SPIRIDON

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=250847&data=2009-03-21