< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - luni, 16 martie 2009

Iliescu freamata la viziunea sfarsitului capitalismului adus de criza

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a legat din nou gravitatea crizei economice mondiale cu posibilitatea incheierii sistemului economic capitalist, intr-un discurs pe care l-a sustinut luni.

''Criza este un dat obiectiv, independent de vointa si aprecierile noastre. Ea este in desfasurare ampla pe plan international. A aparut in centrul sistemului mondial, in SUA, s-a extins in restul tarilor. Noi suntem la periferia sistemului. Asemenea fenomene izbucnesc in centru si apoi se propaga in valuri succesive spre periferie. E ca un tsunami care apare in mijlocul oceanului si plesneste cel mai puternic cand ajunge la mal. Noi suntem la mal, suntem la periferie. Asta inseamna ca suntem la inceputul efectelor'', a judecat Ion Iliescu, inaintea sedintei Biroului Permanent Central al PSD, noteaza Agerpres.

El a pledat pentru o analiza profunda a fenomenului, evidentiind ca Romania are capitalul uman necesar pentru o astfel de analiza. ''Avem capital uman cu care sa facem o analiza profunda. Nu e o chestiune de dispute politice intrapartide. Asta este altceva. Campanii electorale. Criza este o tema care vizeaza intreaga societate romaneasca si indiferent, la putere sau in opozitie, toti trebuie sa fim interesati sa gasim raspunsuri, sa tratam cu seriozitate, sa aprofundam studiile asupra proceselor in desfasurarea lor. (...) Sunt oameni, cu foarte mare experienta, care spun ca ne aflam nu intr-o criza obisnuita, ci o criza de sistem si poate de final de sistem, de final de epoca istorica, care inchide o istorie de 500 de ani a evolutiei capitalismului. (...) Probabil urmatorii 10 ani vor fi de mari bulversari, (...) dupa care probabil va urma o reasezare a economiei mondiale pe baze noi'', a opinat Ion Iliescu.

''Ne aflam in fata a doua examene puternice. Sfarsitul secolului XX a marcat sfarsitul unui sistem (...) care a ignorat piata, ca fenomen obiectiv, si substituirea ei cu statul a fost o extrema care a dus la falimentul unui sistem. Acum asistam la aceasta criza care inseamna falimentul celeilalte extreme, fetisul pietei si ignorarea locului si rolului statului, a factorilor publici etc'', a conchis Ion Iliescu.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=23413&data=2009-03-16