< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - vineri, 6 martie 2009

Gauri negre gemene danseaza in Univers

Astronomii americani au reusit sa obtina imagini spectaculoase cu doua gauri negre care se orbiteaza reciproc, la distanta extrem de mica una de cealalta. Potrivit unui studiu publicat de revista "Nature", gaurile negre "gemene" s-au apropiat atat de mult dupa contopirea a doua galaxii.

Desi se banuia existenta unui astfel de "sistem binar", savantii nu au reusit pana de curand sa obtina dovezi atat de evidente in acest sens. Lucrarea stiintifica publicata, ieri, in revista Nature, vine sa sustina totodata teoria potrivit careia numarul galaxiilor care au in centru o gaura neagra masiva este mult mai mare decat se credea anterior. Tot potrivit acestei teorii, in cazul galaxiilor foarte apropiate are loc initial o orbitare reciproca a gaurilor negre, urmata in final de contopirea acestora.

Pretioasele informatii si imagini au fost obtinute de astronomii de la Observatorul National din Tucson, Arizona, cu ajutorul unui telescop special montat la Apache Point din New Mexico. Pe masura ce este "inghitita", materia emite semnale luminoase care le confera astronomilor informatiile necesare despre directia de deplasare a gaurilor negre. In cazul unui sistem binar de gauri negre materia emite doua manunchiuri de lumini, de nuante usor diferite. Astfel, cercetatorii au observat ca sursele de lumina provin de la doua gauri negre gigant, de 20 de milioane de ori, respectiv, de un miliard de ori mai mari decat Soarele. Cele doua gauri se afla la mai putin de un an lumina distanta una de cealalta si se estimeaza ca au nevoie de aproximativ 100 de ani pentru a executa un "dans" complet. (D.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=250132&data=2009-03-06