< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - vineri, 6 martie 2009

"Avem nevoie de investitii publice urgente daca vrem crestere economica"

UPDATE 18:10 - Isarescu: In aceasta primavara, bancile vor reporni creditarea

Guvernatorul BNR spune ca stimulentele fiscale de 3% din PIB nu au fost cel mai bun lucru ce putea fi facut cu banii statului.

"Masurile anti-criza inseamna si ca trebuie sa implementam rapid un program ambitios de investitii publice, orice intarziere reducand sansele ramanerii pe un trend pozitiv", a declarat, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, citat de NewsIn. Oficialul BNR apreciaza ca bugetarii trebuie "sa stranga cureaua" in 2009, iar o "performanta deosebita" ar fi daca reducerile s-ar face in acelasi regim in care au facut-o si companiile anul trecut.

Guvernatorul a atras atentia si asupra deficitului public finantat cu "o buna parte a banilor de la banci" prin plata cheltuielor restante din 2008, fapt care a determinat triplarea creditului guvernamental in detrimentul celui privat.

Stimulentele fiscale din decembrie 2008 "nu a fost cel mai bun lucru"

Oficialul a spus ca Romania a devansat SUA in privinta stimulentelor fiscale de 3%. "A fost o suma imensa injectata in economie prin stimuli fiscali. Nu este cel mai bun lucru care s-ar fi putut face. Nu vreau sa comentez calitatea lui, dar s-a facut. La nivel mondial, se discuta acum ca ar fi nevoie de o injectie de 2% din PIB-ul mondial pentru a combate efectele crizei, iar noi am folosit 3% din PIB in doar ultimele luni din 2008 pentru injectie fiscala", a explicat guvernatorul.

Creditarea se va dezgheta la primavara

Pe de alta parte, Isarescu nu are "nimic de reprosat bancilor pentru ca se vor "reaseza repede", "asta insemnand ca in aceasta primavara vor reporni creditarea". "Paradoxal, aceasta criza economica poate avea si efecte pozitive pentru Romania. Daca nu venea criza si continuam sa beneficiem de credite asa cum s-a intamplat in ultimii ani, probabil ca in decurs de un an sau doi ne-am fi inglodat in datorii", a precizat oficialul.

''Cele 30 de miliarde de euro de la UE pot ajuta la demararea unor mari investitii''

Reprezentanttul bancii centrale a precizat ca Romania va lua 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana (UE) "chiar daca nu ne onoreaza", insa birocratia accesarii fondurilor structurale implica crearea unei "capacitati administrative" autohtone. "Daca nu s-ar respecta aceste trepte, coruptia ar putea exploda si banii ar putea sa se piarda in neant. Trebuie, insa, sa cream o capacitate administrativa care sa ajute la absorbtia acestor fonduri structurale", a adaugat guvernatorul.

Isarescu a vorbit si despre "atuurile" Romaniei, printre care alimentarea PIB-ului cu 25-30% din exporturi si "gradul scazut de intermedierea financiara", "care face din sistemul bancar romanesc unul care sa nu aiba produse toxice". Un alt avantaj al Romaniei este balanta energetica, care arata ca "tara noastra importa destul de putin titei si gaze, fapt demonstrat in timpul recentei crize a gazelor".

''Trebuie sa fim multumiti" cu actualul curs de schimb

"In ultimii doi ani, am asistat la o deteriorare puternica de productivitate si la erodarea in totalitate a rezervei de competitivitate acumulata anterior, devenind inevitabila cresterea cursului de schimb. Trebuie sa fim multumiti acum ca leul nu s-a depreciat mai mult, la noi variatia cursului nedepasind plus-minus 25%, in timp ce in alte tari din zona noastra variatia a fost de plus-minus 40%", a mai spus guvernatorul BNR, care a recunoscut ca nu a avut mai multe informatii pentru a contrabalansa tendinta pietei "de a se indrepta spre investitii mai putin productive, ca terenuri si locuinte, tendinta remarcata din 2002-2003 incoace".

"S-a schimbat mesajul public, toata lumea a vrut mai mult consum, retail-ul a adus mai mult profit", a explicat Isarescu.

A.I.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=22670&data=2009-03-06