< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - marti, 3 martie 2009

FMI vrea sa schimbe conditiile de creditare

Fondul Monetar International ia in calcul extinderea limitelor de creditare cu o valoare de pana la cinci ori mai mare decat cota contributiei statelor respective, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit sa isi pastreze anonimatul. Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn a precizat ca masura urmeaza unei perioade de patru luni in care cererea de ajutor din partea statelor cu probleme a fost zero.

Noile dispozitiii ar urma unui plan de extindere a influentei Fondului si asupra statelor care au nevoie de imprumuturi pe termen scurt, care a fost insa "boicotat" de o decizie a FED-ului de a sustine pietele emergente prin schimbarea dolarilor in monedele nationale ale Braziliei, Mexicului si Coreei de Sud, ajutand astfel una din cele mai mari economii de pe pietele emergente.

Fostul economist al FMI, Michael Mussa, a declarat ca "punerea la punct a unei facilitati care sa asigure necesarul de lichiditate ar asigura o noua imagine pentru FMI", precizand ca Fondul este dispus sa dea inapoi pentru a face programul functional.

Propunerile pentru redefinirea parametrilor de creditare urmeaza sa fie discutate pe 2 aprilie, in cadrul reuniunii de la Londra a G 20. Tot atunci, sefa filialei FMI din Argentina, Cristina Fernandez de Kirchner, va propune ca Fondul si Banca Mondiala sa acorde asistenta si in statele care nu indeplinesc conditiile pentru accesarea ajutoarelor internationale.

O libertate mai mare la accesarea fondurilor

Oficialii citati de Bloomberg au precizat ca modificarea conditiilor va face ca statele sa poata obtine fonduri pe termen scurt si pentru perioade mai mari decat termenul initial de trei luni. "Statele ar putea avea de asemenea o libertate mai mare cand ar putea retrage fondurile", au mai precizat sursele citate.

FMI este preocupat si de parerea reprezentantii statelor care au nevoie de bani din surse internationale, care se arata adeseori ingrijorati de perceptia investitorilor straini fata de modalitatea de finantare.

''Se pare ca pana si imprumuturile neconditionate sunt stigmatizate", a precizat Win Thin, analist al pietelor emergente la Brown Brothers Harriman & Co. "Tarile sunt ingrijorate ca un acord cu FMI leva pune steagul rosu si il vor contracta doar daca este un caz de forta majora", a explicat analistul.

Mark Dow, manager la Pharo Management LLC, a precizat ca creditele acordate de FMI sunt vazute ca ultime solutii, iar multe dintre statele care au imprumutat bani de la fond in orice circumstante au spus ca este un pas inapoi.

FMI si Banca Mondiala trebuie sa renunte la conditionari

Sefa FMI Argentina a precizat ca este nevoie de o schimbare a conditiilor pentru mai multe agentii de creditare, care, pana acum, au obligat statele sa impuna restrictii pe pietele emergente. Banca Mondiala si FMI trebuie schimbate in institutii financiale care sa ofere asistenta fara conditii.

Dobanda FMI a ramas constanta pentru imprumuturile traditionale in ultimele luni. In noiembrie, filiala din Washington a traversat cea mai aglomerata perioada din istoria de 60 de ani, cand a aprobat extinderea imprumuturilor cu 41,8 miliarde dolari. Acele imprumuturi sunt tipice si implica evaluarea economia si a politicilor bugetare.

A.I.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=22374&data=2009-03-03