< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - sambata, 21 februarie 2009

Scrisoare de protest citita de preoti in cele 100 de parohii romanesti din Italia

Preotii au citit duminica, la finalul liturghiei, in cele 100 de parohii romane din Italia, doua mesaje prin care si-au manifestat "intristarea si indignarea" fata de faptul ca numele de roman este "patat si calcat in picioare" pentru greselile catorva conationali, informeaza NewsIn.

Primul mesaj era adresat autoritatilor religioase si civile. Al doilea a fost o scrisoare deschisa adresata Italiei.

Scrisoarea adresata simbolic Italiei, intitulata "Cara Italia (Draga Italia)", este semnata de "un roman" obisnuit, care nu omoara si nu fura si care explica ca pedepsele colective si furia nu rezolva nimic. Preotii au initiat o strangere de semnaturi pentru aceste scrisori, care vor fi trimise autoritatilor si vor fi date publicitatii. Strangerea de semnaturi va dura pana la 28 februarie, cu posibilitate de prelungire.

Din punct de vedere al simbolisticii religioase, momentul este foarte important pentru crestini, intrucat este ultima duminica inainte de postului Pastelui, denumita Duminica infricosatoarei judecati. "In aceasta Duminica a infricosatei Judecati suntem chemati sa luam aminte la noi insine si la toate gandurile, vorbele si faptele care nu sunt bineplacute lui Dumnezeu si pe care le purtam in constiinta noastra. Vremea de postire care ne sta inainte este cea mai potrivita pentru a le 'spala' inainte sa vina sfarsitul vietii noastre. Acest lucru este cu atat mai actual cu cat intreaga noastra comunitate din Italia trece prin momente grele de incercare in aceste zile, vazand ca se ridica valuri de acuze care ni se adreseaza tuturor fara deosebire", au citit preotii mesajul in fata enoriasilor adunati.

"Ca urmare a acestei campanii de invinovatire generalizata a comunitatii noastre romanesti de catre unele canale de televiziune si de catre unele ziare, din cauza unor fapte necugetate savarsite de concetateni de ai nostri, ne vedem nevoiti sa iesim din tacerea resemnata in care ne-am obisnuit sa fim pana in prezent, ca unii care asumam crestineste chiar si pacatele fratilor nostri, si sa ne unim glasul spre a atrage atentia in mod civilizat celor care ne cunosc si ne apreciaza, ca noi vrem sa ducem mai departe bunul nume, pe care uneori atat de greu si cu atatea sacrificii l-am castigat, neacceptand ca acesta sa fie asociat cu persoane si fapte care nu ne reprezinta", au mai spus preotii romani.

Iata textele celor doua scrisori

"Noi, romanii ortodocsi din Parohia aceasta, in aceste momente de incercare prin care trecem, desi nu ne socotim sfinti, marturisim public intristarea si indignarea noastra vazand ca numele nostru de crestini si de romani este patat si calcat in picioare pentru greselile catorva dintre noi si cerem tuturor celor care ne cunosc credinta, omenia si harnicia sa se alature noua in a promova adevarata imagine care ne caracterizeaza si ne reprezinta.

Ne desolidarizam totodata de toate faptele nedemne de numele de crestin savarsite pe pamantul Italiei de conationali de ai nostri, rugand pe Dumnezeu sa ii ierte si sa-i intoarca la calea Lui cea dreapta si mantuitoare si sa-i fereasca de osanda cea vesnica ce se cuvine faptelor savarsite de ei. Dorim sa adresam pe aceasta cale multumiri Curiei (Arhi)Episcopale, precum si clerului si tuturor credinciosilor din cuprinsul acesteia, pentru tot sprijinul fratesc acordat pana in prezent si pentru solidaritatea pe care totdeauna le-au manifestat fata de noi, rugandu-i sa le manifeste si de acum inainte, dand marturie despre bunele raporturi dintre noi si despre buna intelegere care exista intre comunitatile noastre.

Dorim de asemenea sa multumim tuturor autoritatilor de stat provinciale si regionale precum si Primariei orasului si domnului primar pentru toata sustinerea pe care mereu au acordat-o comunitatii noastre, cerandu-le sa o faca si in aceste momente de incercare, in care pare ca s-au uitat numeroasele lucruri pozitive pe care romanii le-au implinit.

In aceste momente dorim sa ne exprimam solidaritatea si cu toti fratii si surorile noastre care sufera in tacere, fiind supusi la tot felul de umilinte si abuzuri din partea celor pe care ii ingrijesc sau la care muncesc in Italia. Rugam pe Dumnezeu sa le dea tarie si curaj, sa le ajute sa ajunga la limanul cel lin al implinirii trupesti si sufletesti, in pace si buna intelegere.

Dumnezeu sa ne ajute!"

Scrisoarea intitulata "Cara Italia"

Cara Italia,

Aceste randuri surprind cateva franturi dintr-o viata. O viata de om, ca oricare altul, cu grijile si cu bucuriile lui, asa cum sunt milioane aici, in Peninsula. Ceea ce ma face diferit de majoritatea cetatenilor tai este ca eu nu m-am nascut la tine in casa. Sunt roman si am venit aici intr-un moment din viata mea, cand cautam o sansa mai buna ca sa-mi implinesc visele. Iar tu m-ai primit. M-ai lasat sa-mi gasesc locul si sa-mi construiesc o viata noua, departe de familia mea si de tara mea, dar compensand cu promisiunea lucrurilor frumoase pe care le voi putea realiza aici.

In schimb, ti-am dat bogatia materiala ce vine din munca si din priceperea mea - eu sunt unul din cei un milion de romani care au ajutat economia Italiei sa creasca cu 1,2%; bogatia mea umana, datorita careia vietile unor oameni sunt salvate zilnic de medici romani in spitalele italiene, copiii italieni cresc ingrijiti si protejati de bone romance, batranii sunt ajutati de ingrijitori romani, italienii de orice varsta sau de orice fel au prieteni romani; bogatia mea culturala datorita careia artisti romani creeaza, danseaza, fac teatru, sculpteaza, canta aici in Italia, imbogatind, de fapt, nu numai o tara, ci Umanitatea.

Cara Italia,

Intotdeauna am considerat ca nationalitatea mea nu numai ca nu este un defect, ci este o sursa de mandrie. Ceea ma defineste pe mine ca Om nu vine din pasaport, ci din ceea ce sunt eu si iti ofer tie si tuturor italienilor cu care intru in contact. Sunt mahnit, insa, in ultima vreme, pentru ca, pentru unii, nationalitatea romana a devenit o problema, apartenenta la familia europeana nu conteaza, iar principiul generos de "umanitate", la care cultura italiana a avut de-a lungul secolelor o contributie fundamentala, este uitat in favoarea unor criterii periculoase precum cel de "rasa" si de "strain". Aceste categorii sapa falii in societate si creeaza dusmanii si discriminare, incalcand astfel chiar spiritul si litera Constitutiei italiene.

In 1990, erau doar aproximativ 6000 de romani in peninsula. Deci, cei un milion de oameni care au venit aici din Romania in cautarea unei vieti mai bune au facut-o dupa ce au scapat din temnita unui regim autoritar dur. Certitudinea libertatii si a sigurantei pe care o da individului un stat de drept a fost printre lucrurile care ne-au atras la tine. Dar statul de drept se fundamenteaza pe protejarea si promovarea drepturilor civile politice, economice si culturale, pe baza principiului nediscriminarii. Ce garantie am eu acum, cand barometrul urii ma face cateodata sa imi fie teama sa vorbesc romaneste pe strada, ca voi fi protejat de institutiile tale, la a caror functionare contribui cu taxe si cu impozite?

Stiu ce drepturi am. Stiu ca dreptul la egalitate in fata legii si la protectie impotriva discriminarii pentru toate persoanele este universal recunoscut. Stiu si documentele care ma protejeaza si pe care le incalca cei care ma ataca pentru ca sunt roman: Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Conventia internationala privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala, Conventiile Organizatiei Natiunilor Unite privind drepturile civile si politice si drepturile economice, sociale si culturale,

Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, semnate de toate statele membre.

Dar cei care transpun aceste texte in viata sunt oamenii. Cum i-as putea face eu sa se ghideze in actiunile lor dupa principiile din aceste documente, semnate si asumate de tine, si nu dupa valul de ura si de intoleranta pe care il simt tot mai acut?

Cara Italia,

Povestea mea este povestea unui Om obisnuit, care nu omoara si nu fura. Este povestea a peste un milion de romani care traiesc aici, la tine acasa, respectandu-ti regulile, dar care se simt stigmatizati si transformati in tapi ispasitori pentru greselile si pentru ilegalitatile catorva cetateni. Cei care incalca legea, trebuie sa plateasca. Dar, ca in orice stat de drept, pedeapsa trebuie sa fie individuala si direct proportionala cu gravitatea faptelor. Pedepsele colective nu rezolva nimic! Din contra, cultiva un climat al urii si al intolerantei. Adica ne fac pe noi, oamenii cu povestile noastre simple dar bune si frumoase, sa nu ne mai intelegem intre noi, sa nu mai comunicam, sa nu mai avem incredere unii in altii.

Istoria ne invata ca, de fiecare data cand lasam ura sa ia locul tolerantei si al respectului, cand oamenii isi stigmatizeaza semenii, in loc sa gaseasca solutii concrete la probleme concrete, cand comunitati intregi sunt blamate pentru o culpa construita la nivelul imaginarului colectiv, rezultatele sunt dezumanizante.

Cara Italia,

Cred ca ai auzit istorisiri similare si de la milioanele de italieni care au incercat sa-si implineasca viata dincolo de granitele tale si care, fie ca erau in SUA, fie ca erau in diverse tari europene au fost, la un moment dat, tinta unor campanii si manifestari de ura si de intoleranta. Gandindu-ma la asta si la istoria frumoasa pe care noi o putem crea impreuna, am incredere ca cetatenii tai vor intelege ca romanii nu sunt nici mai rai si nici mai buni decat italienii. Ca furia nu rezolva nimic. Dar respectul reciproc, increderea si aplicarea corecta a legilor o pot face. Ca noi, romanii si italieni suntem la fel si de aceea putem sa construim atatea lucruri bune impreuna, si pentru aceasta tu ne-ai primit pe noi aici, cara Italia.

Un roman"

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=21626&data=2009-02-21