< Imprimare >      ZIUA - ANALIZE SI COMENTARII - sambata, 14 februarie 2009

Statul are ac de cojoc pentru actuala criza

Pozitia analistilor nostri financiari o aminteste pe a calatorilor de odinioara in cautarea unui semn de ploaie si gata sa-l interpreteze ca atare... Speranta nr. 1 a oficialitatii ramane la investitorii straini si la banii europeni. S-au "suparat" investitorii straini pe Romania? Au devenit bancile-mama straine, deodata, zgarcite cu filialele lor romanesti, plasate la noi pentru profituri? De ce cauta aceste filiale un ajutor in perspectiva de la statul roman, cam la fel precum bancile autohtone?

Aceste fenomene explica de ce Romania a initiat tratative pentru un imprumut financiar de la UE, caruia i s-ar putea adauga un acord cu FMI. Sa fie vorba de reactii exagerate? Probabil, da! Potrivit Ziarului Financiar, tendinta fundamentala a economiei romanesti continua sa fie cresterea productivitatii si apropierea de ritmul de crestere din Vest, in 2008, tara noastra situandu-se, de pilda, pe primele locuri intre producatorii europeni de ciment si cu un consum per capita peste cel din Uniunea Europeana.

Nici indiciile negative nu lipsesc, unul din ele este si inflatia galopanta, inregistrata in ianuarie. Ea pune pe ganduri masa consumatorilor si determina reorientarea consumului public: mai putini bani pe servicii, mai multi pentru alimente. Dar nici indiciile pozitive nu lipsesc: in 2008, profiturile bancilor din Romania au crescut cu peste 80%. Se adauga efectul stimulativ, operat asupra economiei de investitorii straini in domeniul resurselor umane; zeci de mii de absolventi de facultate au putut sa-si gaseasca slujbe calificate, fara a recurge la obisnuita "protectie", prin Internet si alte mijloace moderne.

Pe buna dreptate, teama cea mare a politicienilor - dar si a cetatenilor - este ca actuala criza ar putea produce efecte politice, creand un climat de nesiguranta generala. O alta temere a guvernantilor finantisti consta din cresterea economiei subterane de la 14% la 21% din PIB, intre 2004 si 2008, adica de la 9 miliarde de euro la 28 de miliarde, o crestere impotriva careia statul are, indiscutabil, ac de cojoc... Asteptam!

Serban ORESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=249254&data=2009-02-14