< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - luni, 9 februarie 2009

Covasna: Drapelele neidentificabile trebuie indepartate, iar Tribunalul a anulat doua hotarari privind referendumul pentru autonomie

Doua hotarari locale privind organizarea referendumului pentru autonomie, ale consiliilor locale Baraolt si Bixad, au fost anulate de Tribunalul Covasna, alte cinci fiind pe rolul instantei, transmite corespondentul NewsIn. Prefectul judetului Covasna, Codrin Munteanu, a prezentat, luni, intr-o conferinta de presa, situatia hotararilor adoptate de consiliile locale din judet in perioada 2008 - 2009, referitoare la organizarea referendumului in vederea consultarii cetatenilor privind modificarea limitelor teritoriale ale judetului Covasna, conform initiativei legislative Statutul de autonomie al tinutului secuiesc. Potrivit acestuia, hotararile din Baraolt si Bixad sunt anulate de Tribunalul Covasna, cele din Borosneu Mare, Targu-Secuiesc, Ilieni, Varghis, Micfalau sunt pe rol, iar la Ozun urmeaza a fi introdusa actiunea. In actiunile in instanta, Prefectura arata ca se incalca prevederile Legii n3./2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului, precum si cele ale Constitutiei Romaniei, republicata. Totodata, Prefectura mai arata ca posibilitatea organizarii unui astfel de referendum este nelegala atat sub aspectul obiectului, cat si sub aspectul modalitatii de organizare.

Fara drapele neidentificabile

Tot luni, prefectul judetului Covasna, Codrin Munteanu, a solicitat indepartarea asa-ziselor drapele secuiesti arborate pe Primaria din Sfantu-Gheorghe, pentru ca incalca legea, transmite NewsIn. Codrin Munteanu a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca, potrivit legii privind arborarea Drapelului Romaniei, intonarea Imnului National si folosirea sigiliilor cu Stema Tarii, in institutiile publice poate fi arborat doar Drapelul Romaniei, iar, dupa integrarea in Uniunea Europeana, este permisa si arborarea steagului Uniunii. Potrivit prefectului, cei care au amplasat asa-zisele steaguri secuiesti s-au bazat pe faptul ca ceea ce nu este interzis prin lege, este permis, insa acest lucru nu este corect si este o interpretare gresita a legii. Munteanu a precizat ca va inainta autoritatilor locale o adresa identica cu cea trimisa de prefectul Gyorgy Ervin, prin care acesta din urma cerea indepartarea din sala de sedinte a Consiliului Judetean si a Prefecturii a "drapelului" secuiesc, in somatia cu pricina, steagul fiind denumit "drapel neidentificabil". Prefectul a tinut sa sublinieze ca nu il preocupa joaca de-a drapelele, ci este interesat mai mult de dezvoltarea judetului, dar tine la respectarea legii. "Drapelul" secuiesc este prezent pe fatada Primariei Sf.Gheorghe si in sala de sedinte a Consiliului Local, precum si in unele localitati din Harghita.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=20828&data=2009-02-09