< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - sambata, 7 februarie 2009

Sanctiuni pentru doctorii mortii de la Satu Mare

Comisia ministeriala de ancheta, condusa de subsecretarul de stat Raed Arafat (foto), a finalizat, ieri dupa-amiaza, audierea medicilor de la Spitalul Judetean Satu Mare implicati in cazul femeii din Tatarasti care a murit dupa ce a fost plimbata intre spitale. Au fost sanctionati medicul sef al Unitatii de Primire Urgente si doctorita de garda de la Cardiologie si Interne. Managementul spitalului va aplica sanctiuni administrative pentru alti implicati in caz.

Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Judetean Satu Mare, comisia i-a audiat pe cei doi medici de la Sectia de Cardiologie a Spitalului Judetean II care au consultat-o pe femeie, pe alti patru medici de la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) si pe medicul de familie al femeii. De asemenea, le-au fost luate declaratii asistentei si soferului de pe ambulanta care o transportase pe femeie din Tatarasti la Urgente, dar si sefulului Sectiei Cardiologie si unui medic primar de aici, ultimii doi fiind si membri ai comisiei de ancheta interna constituita la nivelul Spitalului Judetean.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a dispus verificarea situatiei petrecute, miercuri, la UPU Spitalului Judetean de Urgenta Satu Mare. Dupa deliberari, comisia condusa de Raed Arafat a hotarat sanctionarea medicului sef al UPU, dar pentru lipsa unor modificari functionale ale unitatii, precum si a doctoritei de garda de la Cardiologie si Interne, care nu a internat-o pe batrana cu motivatia ca nu erau paturi libere. In plus, Arafat a decis ca managementul spitalului sa dea sanctiuni administrative pentru alti implicati in acest caz.

Decapitari la Slatina

Ministerul Sanatatii a anuntat si finalizarea evaluarii actului managerial si a serviciilor medicale de la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina, unde un barbat a murit dupa ce a fost plimbat patru ore intre sectiile unitatii medicale, fiind identificate mai multe nereguli. Comisia ministeriala a stabilit ca activitatea si calitatea actului medical la spitalul din Slatina se desfasoara "la un nivel mediu". In ceea ce priveste activitatea de la Unitatea de Primiri Urgente a spitalului, s-a constatat ca neaplicarea standardelor de triaj face posibila redirectionarea pacientilor catre alte compartimente sau unitati sanitare, "cu posibilitatea unor erori de diagnostic si atitudine profesionala", potrivit concluziilor anchetei. S-a decis eliberarea din functie a directorului executiv al ASP Olt si a managerului Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, iar directorului medical al spitalului, medicilor de garda si asistentei sefe de tura ce au examinat pacientul care a murit le-au fost desfacute contractele de munca.

Emil Boc: Sistemul trebuie corectat

"Sistemul medical trebuie corectat. Nu este admisibil ca pacientii sa fie plimbati cu caruciorul si lasati sa moara cu zile din cauza unei neglijente, culpe sau decizii prost luate. Nu trebuie sa se astepte asigurarea medicala daca este un caz de urgenta, omul nu trebuie tratat ca o bucata de hartie", a spus Boc, la un post de televiziune.

Carmen POPESCU, Marian GHITEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248992&data=2009-02-07