< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - sambata, 7 februarie 2009

Calare pe comoara

Premierul Boc si-a pus angajatii sa caute elemente penale in Actul aditional la contractul dintre Agentia Nationala de Resurse Minerale si Sterling * El ia in calcul si anularea acestui act in cadrul legal

La dorinta prim ministrului Emil Boc a fost desecretizata anexa Hotararii de Guvern (HG) 1446/2008 prin care compania canadiana Sterling Resources primea in concesionare perimetre in Marea Neagra, inclusiv suprafete pentru care Romania nu avea drept de exploatare din cauza litigiului cu Ucraina. Cum aceasta anexa a HG a fost desecretizata, ZIUA cere ca toate anexele privind concesiunile petroliere si miniere sa fie desecretizate pentru ca se poate.

Actul aditional la contractul dintre Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM) si Sterling a fost ieri publicat pe site-ul ANRM. Printre altele, acesta face referire distincta, in finalul textului, la procesul dintre Romania si Ucraina pentru delimitarea platoului continental al Marii Negre, indicand ca, dupa decizia CIJ, dreptul de explorare va deveni unul de exploatare. "In portiunile din cadrul perimetrelor XIII Pelican si XV Midia, situate in zona platoului continental al Marii Negre aflat in curs de delimitare intre Romania si Ucraina, titularul (compania Sterling - n.r.) va executa doar operatiuni petroliere de explorare, pana la data hotararii finale si irevocabile a Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga. Dupa pronuntarea definitiva si irevocabila a CIJ, titularul va avea dreptul de a executa operatiuni petroliere de exploatare in suprafetele ce vor fi atribuite statului roman, iar suprafetele ce vor fi atribuite statului ucrainean, daca va fi cazul, vor fi excluse din suprafata contractuala, prin reducerea corespunzatoare a perimetrelor petroliere XV Midia si/sau XIII Pelican", se arata in document.

Actul aditional prevede ca in nicio situatie statul roman nu va acorda compensatii de nicio natura companiei pentru eventualele prejudicii create ca urmare a deciziei Curtii Internationale de Justitie de la Haga.

Calea legala

Acordul nu poate fi amendat, modificat, schimbat sau suplimentat decat printr-un act scris, semnat de agentie si companie. In eventualitatea producerii unor modificari in legile romane, Sterling va avea dreptul sa negocieze acte aditionale la acest acord care sa ii permita sa beneficieze de aceste schimbari.

Compania Sterling va plati, pana in 2014, redevente fixe pentru exploatarea rezervelor din perimetrele din Marea Neagra, a declarat, ieri, fostul sef al AMRM, Bogdan Gabudeanu, asa cum se intampla in cazul Petrom. La privatizarea Petrom, in 2004, cu grupul austriac OMV, statul s-a obligat sa mentina pe o perioada de zece ani, respectiv pana in 2014, nivelul procentual, baza si modalitatea de calcul in cazul redeventelor datorate de companie conform contractelor individuale de concesiune. Conform Legii Petrolului, Sterling va plati trimestrial statului o redeventa petroliera cuprinsa intre 3,5% si 13,5% din valoarea productiei brute de titei si gaze.

Boc ameninta cu Parchetul

Premierul Emil Boc a declarat ca nu va ezita sa se adreseze organelor judecatoresti, inclusiv Parchetului, in cazul in care modul de incheiere a ultimului act aditional la contractul dintre ANRM si Sterling indica elemente de raspundere penala. El s-a referit, intr-o emisiune a postului B1 TV, si la eventualitatea anularii acestui contract, in baza cadrului legal, daca va fi nevoie.

Gabi MOROIANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248985&data=2009-02-07