< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - sambata, 7 februarie 2009

Stiri pe scurt

Burse UE

O noua sesiune de cursuri pentru tinerii pana in 35 de ani interesati sa-si dezvolte cariera in administratia publica a fost lansata de YPS - Proiectul Tinerilor Profesionisti (Young Professionals Scheme), finantat de UE. Inscrierea se face printr-un formular disponibil la www.yps.ro, trimis prin posta sau e-mail pana la ora 21.00 in 27 februarie. Sunt doua tipuri de programe: pentru stagiari (cu diploma de licenta si minim un an de experienta in sectorul public) - care dureaza un an, cu 6 luni de instruire in Romania si 4 luni in UE - si pentru bursieri (cu studii superioare) - un an vor fi studenti la INA, iar in al doilea vor studia intr-unul dintre cele 15 state vechi membre ale UE. (M.S.)

Transplant pentru viata

Zilele acestea, in coordonarea Agentiei Nationale de Transplant, echipe medicale conduse de reputati profesori si specialisti efectueaza mai multe operatii de transplant de cord, rinichi, ficat, cornee, tendoane si piele. Astfel, la spitalul Floreasca echipa condusa de prof. dr. Serban Bradisteanu efectueaza transplant de cord, la spitalul Fundeni prof. dr. Irinel Popescu si prof. dr. Ionel Sinescu efecteaza operatii de ficat si rinichi, iar la Cluj, prof. dr. Mihai Lucan face transplant de rinichi. Tendoanele si pielea vor intra in banca de organe, tesuturi si celule. Prelevarea de organe s-a realizat de la doi donatori in centrele de la Bucuresti si Tg. Mures. (C.P.)

Udriste la Metrorex

Gheorghe Udriste revine director general al Metrorex, dupa ce a fost eliberat din aceasta functie in februarie 2001, de catre ministrul Transporturilor de la acea vreme, Miron Mitrea. Timp de opt ani, Udriste a fost director in Primaria Capitalei, unde a condus Directia Drumuri si Sistematizarea Circulatiei, apoi Directia Infrastructura si Servicii Publice, de unde a demisionat in luna iulie 2008. "Adunarea Generala a Actionarilor m-a numit in functia de director general al Metrorex, pe care am preluat-o incepand de astazi (ieri, n. red.)", ne-a declarat Gheorghe Udriste. (M.S.)

Schimbari in Agricultura

Sorin Chelmu nu mai ocupa, de ieri, functia de secretar general al Ministerului Agriculturii in urma incetarii raporturilor de serviciu prin acordul partilor, iar postul a fost preluat, temporar, de seful Directiei de Buget-Finante din minister, Miron Moldovan. Chelmu a fost secretar general al ministerului din 2005, iar in perioada 2002-2005 a ocupat functia de consilier la Directia Generala de Inspectii din Ministerul Agriculturii. Joi si-a dat demisia si directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dan Gherghelas, interimar fiind numit Viorel Tirziu, directorul general al unei directii din APIA. (L.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248972&data=2009-02-07