< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - sambata, 7 februarie 2009

Pallady spadasinul

"Culcat... Sciatica! Ninge... Totul e alb... Incerc sa ma scol, in pofida durerilor care, uneori, ma fac sa tip... si sa injur!

In ajun, un suflet caritabil mi-a trimis (cu urari de Anul Nou) branza si mere... Voi avea deci ce sa rumeg...

Fac ordine in lucruri... carpesc cate ceva... Citesc dintr-o revista de acum 25 de ani, L'Europe, 1920... in care, in mod ciudat, au fost anticipate unele

evenimente actuale.

Timpul trece... iar eu, in trecere, imi petrec timpul scrutandu-ma, judecandu-ma, adesea criticandu-ma, luand hotarari pentru a nu mai cadea in greselile a caror victima sunt... pentru a nu semana cu semenii mei... care, in mare parte, imi sunt odiosi! Atat de odiosi, incat omenirea ma dezgusta".

Sunt insemnarile personale, facute la 1 ianuarie 1948, de catre pictorul Theodor Pallady, care se regasesc in cartea-eveniment aparuta la Editura Compania, in ingrijirea Danei Crisan.

Cine are curiozitatea sa afle (si sa vada) cum arata artistul care a ramas in legenda drept "intimidant, trufas, cochet si rau de gura", are acum la dispozitie acest jurnal care contine, pe langa corespondenta si insemnari, si fotografii si reproduceri dupa desene.

Pana si pentru fanaticii sai, pictorul e si azi prea hieratic, modern si elitist fata de gustul popular, pe care a tot parut ca-l sfideaza. Citindu-i insa aici miile de insemnari, toti amatorii de arta vor afla omul care a cunoscut lumea intr-atat, incat s-a dezgustat de ea, ca si pe cel care s-a straduit sa nu piarda nicio clipa contactul cu Arta si cu sinele sau adevarat. Desenand si pictand, dar si scriind ca pe o oglinda, Pallady a inteles sa fie in toate acelasi: frust, dar cultivat fara ragaz, crunt, dar just, sensibil si disponibil, dar nu mai putin demn si tainuit, formalist precum si creator de forme, urmarind compozitia sau experienta interesanta, dar mai ales expresia ei simpla si eficienta.

Erou de duel

In notele si schitele "private" care au ritmat viata acestui cautator de Absolut mereu pandit de Neant, cititorii din secolul XXI vor avea sansa sa-l descopere si pe Pallady modest, disperat, econom, slab si frivol - in totul, un uluitor artist al marturiei.

Datorita documentarii Danei Crisan aflam ca, in tinerete, elevul lui Gustave Moreau hotarase sa se inscrie in Legiunea Straina fiindca tatal nu era de acord cu studiul picturii; ca Pallady era pasionat de scrima si a fost chiar eroul catorva dueluri; ca s-a casatorit cu fosta nevasta a diplomatului Constantin Diamandy; ca, mai in floarea varstei, purta batiste mari de in, in nuante de oranj, roz sau galben. Pe scurt, tanar fiind dusese o viata potrivit devizei "Spre ideal - Dincolo de toate", insa in a doua parte a vietii, ca si in arta, a evitat tot ce era inutil si complicat.

Luana Duschka

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248953&data=2009-02-07