< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - vineri, 6 februarie 2009

UE sta cu ochii pe deficitul Romaniei

Romania este pe punctul de a i se aplica procedura de deficit excesiv, au anuntat ieri agentiile de presa citand surse de la Breuxelles. Tara noastra a primit pe 12 iunie 2008 o recomandare din partea Comisiei Europene, pentru a evita aceasta problema.

Deficitul bugetar, pe anul trecut, ajunge la aproximativ 5,2% din Produsul Intern Brut (PIB). Europarlamentarul Daniel Daianu a declarat, ieri, ca UE ar putea declansa procedura de deficit bugetar excesiv impotriva Romaniei, insa initiativa ar avea mai mult rol de semnal. Comisarul Leonard Orban neaga insa acest lucru si afirma ca nici o decizie nu va fi luata pana in aprilie.

"Comisia Europeana este intr-o situatie ingrata. Ea este cea care a initiat programul de relansare economica cu cheltuieli de 4% din Produsul Intern Brut. Pe de o parte spui guvernelor sa cheltuie mai mult si pe de alta parte declansezi procedura de deficit bugetar excesiv", a afirmat Daianu (foto stanga), pentru Mediafax. El a explicat ca, in eventualitatea in care va fi luata o astfel de masura, aceasta va avea mai mult rolul unui semnal, si nu de a pedepsi tarile care au depasit limita de 3% din PIB. "Penalizarile nu au cum sa apara. Nu ai cum sa pedepsesti guvernele. O astfel de masura nu va avea dinti. Dar asta nu inseamna ca va fi fara semnificatie", a argumentat europarlamentarul.

Monitorizare la sange

Pe de alta parte, comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, a respins categoric informatiile despre declansarea unei proceduri de deficit excesiv, adaugand ca, eventual, aceasta ar putea fi decisa cel mai devreme in aprilie de catre Consiliu. "Pot sa va spun, in plus ca la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie, Comisia va analiza situatia din statele membre", a adaugat comisarul, precizand ca dupa evaluare vor avea loc discutii.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, la sfarsitul lunii trecute, ca in 2008 a fost inregistrat unul dintre cele mai mari deficite bugetare de dupa 1989, in conditiile in care au existat 6-7 ani de crestere economica continua. "Depasirea plafonului de 3% din PIB peste deficitul bugetar admis conform Pactului de crestere si stabilitate pune Romania in situatia de a i se aplica procedura de deficit excesiv", a spus Pogea (foto dreapta). El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, deficitul inregistrat anul trecut nu a avut neaparat treaba cu criza financiara internationala. Procedura de deficit excesiv presupune o monitorizare atenta a incasarilor si platilor bugetare pe o perioada de cel putin doi ani, precum si sanctiuni financiare.

Aceasta este declansata prin decizia Consiliului European, pe baza propunerii Comisiei Europene. Ulterior deciziei, Consiliul face unele recomandari de diminuare a deficitului si stabileste un termen de patru luni, in care trebuie facute actiuni de corectare a acestuia. Daca statul membru nu reuseste sa duca la indeplinire decizia, dupa zece luni, Consiliul aplica sanctiuni financiare.

Programul Guvernului n-a ajuns la Bruxelles

Amelia Torres, purtatorul de cuvant al comisarului pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia, a precizat pentru ZIUA ca "in data de 18 februarie, Comisia va incepe examinarea Programelor de Stabilitate si Convergenta, in care fiecare stat membru detaliaza, anual, propriile proiectii bugetare pentru urmatorii ani. (...) In aceeasi zi, Comisia va initia de asemenea rapoarte de supraveghere bugetara pentru acele tari evaluate ca avand deficite excesive, asa cum a fost anuntat de catre comisarul Almunia in Parlamentul European luna trecuta. Programul romanesc nu a sosit inca, deoarece principala prioritate in acest moment este adoptarea bugetului pentru anul 2009. Un alt grup va fi analizat in data de 25 februarie."

Florin BARBUTA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248930&data=2009-02-06