< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - marti, 3 februarie 2009

Bugetul Educatiei tocat de agentii

Din "tortul" de 5,8% din PIB primit de invatamant, circa trei miliarde de euro reprezinta finantarea celor 11.000 de functionari din curtea Ministerului Educatiei

In bugetul Educatiei a fost inclusa si cercetarea, dar si miliardul de lei mostenit datorie de la Guvernul Tariceanu. Din cei 5,8% din PIB alocati invatamantului, aproape o treime (2,1% - adica aproximativ 3 miliarde de euro) reprezinta finantarea posturilor din administratia centrala - 11.000 in total - subordonate direct Ministerului Educatiei. Este vorba despre 22 de "unitati conexe" ale ministerului: agentii gen ARACIS si ARACIP, autoritati, inspectoratele scolare si cluburi sportive, palatele copiilor etc.

Pentru restul investitiilor in infrastructura scolara si salariile cadrelor didactice sunt prevazute 3 procente din PIB (aproximativ 4,3 miliarde de euro) si vin prin consiliile locale, din cote defalcate de TVA. Alte 0,7 procente din PIB ar trebui sa vina din veniturile proprii ale scolilor (inchirierea unor spatii etc.). Acestea nu sunt, insa, venituri sigure, iar, daca le scadem din procentul alocat invatamantului, ajungem la 5% din PIB. In aceste conditii, acest buget nu va putea suporta majorarea salariilor pofesorilor, prevazuta in Legea 221/2008, si nici investitii masive in infrastructura. "Daca salariile nu vor fi majorate conform legii, este clar ca vom apela la formele de protest consacrate. Noi asteptam o intalnire cu ministrul Ecaterina Andronescu, sa clarificam problema bugetului alocat si, in functie de datele concrete pe care ni le va pune la dispozitie, vom stabili ce avem de facut", ne-a declarat, ieri, Marius Nistor, presedintele executiv al FSI "Spiru Haret".

Legile respectate 50-70%

Nemultumit, liderul federatiei sindicale sustine ca doua legi vor fi incalcate: Legea bugetului, care prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educatie si Legea 221/2008 privind majorarea salariilor profesorilor. "Daca Guvernul si Ministerul Educatiei respecta Pactul National pentru Educatie in proportie de 90% si daca aplica in aceeasi proportie si Strategia pentru Educatie, cine stie, poate de acum inainte va pune in aplicare si legile Romaniei tot asa, intre 50 si 70%, motivand cu criza economica", ne-a mai spus Nistor.

In privinta reducerii de personal din administratia centrala, liderul FSI "Spiru Haret" ne-a declarat: "Sa nu ne imaginam ca se va inregistra o economie fantastica prin diminuarea cu 20% din personal. Bineinteles ca acolo unde posturile nu se justifica, este clar ca nu avem decat niste schimbatori de cani de cafea de la un birou la altul, sau taietori de frunza la caini, asa cum se intampla de multe ori", sustine Nistor.

Costoiu stapan pe punga invatamantului

In plina criza economica, ministrul Ecaterina Andronescu a infiintat un nou post de secretar de stat, care se va ocupa exclusiv de finantele Educatiei, de IT si de tot ce inseamna contracte de investitii. Este vorba despre al cincilea post de secretar de stat, creat special pentru un apropiat al sau, Mihnea Costoiu, care a preluat atributiile din domeniul economic al celorlalti patru secretari de stat de la preuniversitar, universitar, minoritati si cercetare. "Eu cred ca postul se justifica in masura in care ministrul Andronescu isi doreste un control foarte clar asupra modului in care se cheltuiesc banii publici. Ramane sa vedem mai departe eficienta numirii unui secretar de stat care sa raspunda de un astfel de capitol, pentru ca avem experienta unor secretari de stat din preuniversitar - si nu numai - fara expertiza necesara monitorizarii cheltuielilor, care au venit pe infrastructura sau alte investitii", a conchis Nistor.

Magda SEVERIN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248764&data=2009-02-03