< Imprimare >      ZIUA - MAPAMOND - vineri, 30 ianuarie 2009

Putin si Jiabao predau capitalism la Davos

Forumul Economic Mondial, desfasurat in statiunea elvetiana, a lansat ideeaschimbarii sistemului financiar mondial

Elita mondiala financiara si politica s-a reunit, incepand de miercuri, la Davos, in Elvetia, la Forumul Economic Mondial. Reuniunea, la care participa zeci de sefi de state, dar la care Statele Unite au fost reprezentate doar de un purtator de cuvant, are loc pe fondul nelinistilor provocate de criza financiara si economica mondiala.

Premierii rus si chinez au declarat miercuri la unison, in deschiderea Forumului, ca intreaga responsabilitate pentru situatia de criza economica apartine Statelor Unite si este nevoie de un nou sistem financiar mondial. Atat liderii politici, cat si oamenii de afaceri aflati la eveniment, au cerut sa se evite recurgerea la izolationism sau la "egoism economic", in urma crizei financiare.

Asa cum au transmis agentiile de presa straine, vedetele reuniunii de la Davos au fost premierul rus, Vladimir Putin, si cel chinez, Wen Jiabao, care au criticat, miercuri, raportarea la dolarul american. Premierul chinez, Wen Jiabao, a facut apel la o regularizare a celor mai importante monede, iar Vladimir Putin a catalogat supradimensionarea dolarului american drept "foarte periculoasa". Premierul rus a mai afirmat ca lumea are nevoie de mai multe valute in care sa se poata constitui rezerve si de mai multa deschidere politica din partea tarilor care le-au emis. Ca si omologul sau chinez, Putin a pledat pentru o cooperare mondiala, potrivit Wall Street Journal. Declaratiile sefului Executivului de la Moscova vin pe fondul unor rezultate economice proaste in ultimele luni pentru Rusia, tara care se pregateste pentru recesiune in 2009, in timp ce rubla nu inceteaza sa se deprecieze fata de euro si dolar.

La fel ca omologul sau rus, oficialul chinez a facut apel la cooperare cu noua administratie de la Casa Alba si nu s-a ferit sa faca remarci negative la adresa sistemului de imprumuturi imobliare din SUA, care, in opinia sa, ar fi detonat actuala criza mondiala. Afirmatiile lui Wen apar la cateva zile dupa ce secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a acuzat China ca incearca manipularea monedei nationale pentru diverse castiguri economice. Pe un ton foarte diplomatic, Wen a avertizat Washingtonul si Beijingul ca, in eventualitatea unei confruntari in acest sens, ambele parti vor fi perdante.

FMI resuscitat de criza

In alta ordine de idei, participantii summitului economic au cazut de acord asupra faptului ca Fondul Monetar International a fost resuscitat de aceasta criza. Daca anul trecut FMI era nevoit sa isi vanda cantitati importante de aur din propria rezerva pentru a acoperi veniturile foarte mici provenite din imprumuturi, de la declansarea crizei si pana in prezent, FMI a imprumutat peste 50 de miliarde de dolari unor tari precum Pakistan, Islanda si unora din Europa de Est. Importanti factori de decizie din Marea Britanie au apreciat ca FMI-ul trebuie sa vina in intampinarea crizei, dar in acest sens este nevoie de noi reguli globale. Acestia au mai propus infiintarea unui corp de control mondial pentru sistemul financiar.

Circa 400 de manifestanti au cerut miercuri seara, la Bale, incheierea "balului vampirilor", referindu-se la Forumul Economic Mondial de la Davos. Participantii au aprins artificii si au folosit megafoane si pancarte pe care scria: "Puneti capat balului vampirilor" sau "Este posibila o alta viata - Socialismul", potrivit agentiei elvetiene ATS. Manifestantii au aruncat pantofi, sticle de plastic si vopsea catre cladirea bancii elvetiene UBS, una dintre cele mai implicate in criza "subprime".

In paralel cu Forumul de la Davos, la Belem, in Brazilia s-a desfasurat Forumul Social Mondial. In fiecare an, incepand din 2001, acest Forum strange la aceeasi masa alter-mondialisti, pozitionandu-se ca o reuniune de contracarare a celei care se tine in statiunea montana elvetiana.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248600&data=2009-01-30