< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - vineri, 30 ianuarie 2009

UEFA ne grabeste lucrarile la Stadionul National - FOTO&VIDEO

Lucrarile de construire a Stadionului National "Lia Manoliu" vor continua non-stop si au toate sansele sa se finalizeze la timp, dupa ce Comitetul Executiv al UEFA a hotarat in unanimitate, joi, la Nyon, sa atribuie orasului Bucuresti dreptul de a organiza finala UEFA Europa League, editia 2011-2012.

Capitala Romaniei ar fi putut gazdui si finala Cupei UEFA din 2009, dupa ce Consiliul General al Municipiului Bucuresti aprobase documentatia in 2006, pe ultima suta de metri inainte de expirarea datei pentru inscriere, cand primarul general Adriean Videanu a fost nevoit s-o trimita prin DHL. Mircea Sandu solicita acest lucru la implinirea, in 2009, a 100 de ani de fotbal, iar Johansonn, presedintele UEFA, i-a promis ca ii va oferi aceasta onoare daca are stadion modern si aeroport.

Nastere cu forcepsul

Din pacate, autoritatile noastre au dat-o in bara atunci, dintr-un motiv cat se poate de romanesc: terenul pe care este amplasat complexul sportiv "Lia Manoliu"a fost revendicat de SC Faur SA, iar pana la clarificarea situatiei au trecut doi ani.

Impotriva cererii de revendicare, Adriean Videanu a inaintat plangere penala. "Societatea Faur SA nu se poate subroga in drepturile fostei societati Malaxa. In plus, familia Malaxa a si fost despagubita pentru fostele proprietati. Mi se pare absolut hilara aceasta interventie in instanta, insa o sa fim atenti la analizarea acestui dosar care, in opinia noastra, are un singur scop: intarzierea proiectului. (...) Ne gandim serios la o plangere penala impotriva celor care au facut o aceasta cerere de revendicare care, din punctul nostru de vedere si in baza documentelor pe care le avem, nu are niciun fel de suport. Daca constatam ca singurul demers e acela de a intarzia proiectul, atunci o sa facem plangere penala. (...) In suprapunerea documentelor cadastrale pe care am facut-o exista un mic colt din Stadionul National care ar face obiectul revendicarii, insa nesemnificativ. Practic, proiectul nu ar fi afectat. Dincolo de aceste aspecte, noi am preluat Stadionul National liber de sarcini de la Guvern si suntem in plin proces de intabulare. Cert este ca procesul de invesittii va continua, vom reconstrui stadionul national si vom face un complex sportiv modern", anunta primarul general in 2007.

Abia anul trecut s-a limpezit intreaga situatie juridica a terenului, astfel ca municipalitatea Bucurestilor a prins in buget si prima transa din cele 40 de milioane de euro pe care le va investi pentru modernizarea Stadionului Lia Manoliu. Diferenta de pana la 90 de milioane de euro va fi suportata de catre Loteria Nationala, din profit.

Epopeea santierului

Autorizatia de construire a Arenei Nationale, conturat deja drept cel mai mare si modern stadion din Romania destinat competitiilor sportive internationale, a fost semnata in primavara anului trecut de primarul Neculai Ontanu, "stapanul" Sectorului 2. "Unul din elementele de unicitate va fi accesul suporterilor la meciurile de fotbal care se va face simultan prin cele 94 de cai de acces, astfel incat spectatorii se vor putea prezenta cu cel mult 20 de minute inainte de inceperea partidelor si nu cu cel putin cu doua ore cum se face in prezent pe toate stadioanele existente", declara edilul la acea vreme, el insusi un impatimit al sporturilor de orice fel.

Astfel, am aflat ca noul stadion va fi construit dupa modelul similar al celui din Frankfurt - Germania si are stabilit ca termen de finalizare luna mai a anului 2010, iar valoarea investitiei secigra la suma 411.062.996,36 lei, fara TVA. Arena Nationala va avea o capacitate de 55.000 de locuri pentru spectatori, din care 20.000 de locuri vor fi la tribuna I, cai de acces auto si pietonale, restaurante si sali de conferinte. Pentru confortul spectatorilor, tribunele se vor acoperi cu o membrana usoara, intinsa, sustinuta de un sistem de cabluri dispuse radial.

Doua subsoluri cu locuri de parcare

Potrivit proiectului elaborat de JW Max Bogl - Astaldi si UAUIM - CCPEC se vor construi doua subsoluri in care vor fi amenajate locurile de parcare, spatiile tehnice si cele destinate echipelor de fotbal, antrenorilor si reprezentantilor presei, precum si accesul fotbalistilor. La parter vor fi prevazute accesele spectatorilor si spatiile destinate lojelor. Etajul I va fi destinat lojelor pentru oaspetii de onoare, etajul II va cuprinde inelul de distributie al circulatiilor pentru spectatori, circulatie care deserveste balconul stadionului ce va avea o capacitate 35.450 locuri.

Necesitatea construirii unui nou stadion s-a impus ca urmare a faptului ca vechiul amplasament nu corespundea exigentelor standardelor actuale pretinse in competitiile internationale. Construit in anii 1952 -1953 pentru a fi folosit in premiera cu ocazia Jocurilor Sportive ale Festivalului Mondial al Tineretului din vara anului 1953, atat pentru concursurile de atletism, cat si pentru meciurile de fotbal, Stadionul "Lia Manoliu".

Platini la Oprescu

Pe 13 noiembrie anul trecut, Sorin Oprescu a fost vizitat la sediul Primariei Capitalei de Michel Platini, presedintele UEFA, iar din delegatie au mai facut parte Mircea Sandu, presedintele FRF, si Ionut Lupescu directorul FRF. "I-am spus domnului Michel Platini ca e binevenit si ca ne preocupa constructia Stadionului National, in asa fel incat in 2012 sa avem totusi sansa de a organiza finala Cupei UEFA in Bucuresti. Am urmarit atent evolutia lucrarilor, iar pana acum nu am nimic de reprosat constructorului", a declarat Oprescu la dupa intalnire. Si iata ca a fost de bun augur.

Magda SEVERIN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=20264&data=2009-01-30