< Imprimare >      ZIUA - MARILE DOSARE - joi, 29 ianuarie 2009

ZIUA a lansat dezbaterea in sedinta publica a normelor privind legea interceptarilor

Normele Politiei Politice

Elaborarea proiectului normelor de aplicare a Legii stocarii datelor a dezvaluit adevaratele intentii ale initiatorilor Legii 298/2008. Se legifereaza urmarirea cetatenilor fara nici un control parlamentar, tehnic, sau de alta natura. Nimeni nu verifica softurile si echipamentele, iar personalul care stocheaza datele nu are certificat ORNISS, ceea ce inseamna ca pot fi securisti.

ZIUA, parte integranta a societatii civile, cere in premiera in Romania, sedinta publica, conform legii, pentru dezbaterea legislatiei "Ochiul si Timpanul" si cere identitatea initiatorilor legii, pentru a verifica daca nu cumva sunt oamenii serviciilor secrete. Ei nu au certificat CNSAS pentru ca nu candideaza la functii publice si nu au certificat ORNISS pentru ca nu lucreaza cu informatii secrete. Dar noi ii scoatem la lumina.

Legea prevede ca operatorii de comunicatii electronice trebuie sa stocheze timp de sase luni datele privind apelurile telefonice, mesajele SMS, e-mail, numele si adresa abonatului, adresa de IP, locatia geografica, ora si durata apelurilor etc. Datele vor fi puse la dispozitia autoritatilor competente la cererea unui judecator, sau in cazuri urgente prin ordinul unui procuror. Continutul convorbirilor, mesajelor SMS sau e-mail nu fac obiectul interceptarii si stocarii. Ziarul ZIUA a ridicat intrebari privind lacunele Legii 298/2008. In sistemul digital nu exista nici o bariera tehnica intre culegerea datelor solicitate de lege si interceptarea convorbirilor, in lipsa unor setari anume ale softului ce stocheaza datele. Datele cerute de lege sunt octetii de identificare, aflati la capete. Intre acestia, date identice reprezentand continutul comunicarii se insira la fel ca margelele pe ata. Legea lasa la bunul plac al operatorului retinerea exclusiv a datelor legale si ignorarea celor privind continutul convorbirii.

In actul normativ nu se mentioneaza nimic despre controlul parlamentar asupra aspectelor tehnice ale operatiunii de stocare. Parlamentul este ocolit si in ce priveste statistica datelor stocate si solicitarile de date ale autoritatilor. Toate institutiile pomenite in lege sunt Ministerul de Interne, Parchetul, SRI, MCSI sau ANSDCP (Autoritatea pentru Date Personale). Despre ANSDCP, MCTI dezinformeaza intr-un comunicat ca ar fi sub controlul Parlamentului, ceea ce este fals, ANSDCP fiind independenta si are doar obligatia sa prezinte un raport anual la Senat.

ZIUA ii deconspira pe securisti

Ziarul ZIUA a solicitat Avocatului Poporului sa atace la Curtea Constitutionala Legea 298/2008. De asemenea, in temeiul Legii 52/2003 a transparentei actului de guvernare, il invitam pe ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Gabriel Sandu, sa organizeze o sedinta publica, la care sa participam si noi, pentru dezbaterea proiectului de Hotarare de Guvern privind normele de aplicare a Legii 298/2008. De asemenea, ZIUA solicita MCSI, conform Legii 544/2001, a liberului acces la informatii publice, numele persoanelor care au intocmit si avizat Legea 298/2008 si normele de aplicare, pentru a verifica daca acestia au certificat CNSAS si ORNISS, intr-un cuvant, daca nu cumva sunt securisti.

Pagina realizata de George SCARLAT

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248548&data=2009-01-29