< Imprimare >      ZIUA - SANATATE - miercuri, 28 ianuarie 2009

Alerta de sezon

Stop dependentei respectabile!

Dependenta de munca, asa-numita dependenta respectabila, a devenit si la noi cauza neglijarii vietii personale si a destramarii cuplurilor si uneori, chiar cauza de deces prin extenuare. In Japonia aceasta suprasolicitare conduce anual la peste 1000 de morti. Diferenta intre cei care muncesc din greu si cei dependenti de munca este aceea ca primii stau la birou si din cand in cand se gandesc la o vacanta la ski, pe cand ceilalti, daca printr-o minune reusesc sa se desprinda si sa ajunga pe partie, se gandesc tot la munca, nu se pot relaxa si nimic nu le prieste.

Originile acestei tulburari de comportament au fost identificate in copilarie, la indivizi fara incredere in fortele proprii, care au devenit adulti ce au in permanenta de demonstrat celorlalti de ce sunt capabili, chiar daca nu mai este nevoie sau nu sunt amenintati cu pierderea locului de munca.

Evaluarea si ierarhizarea prioritatilor este cheia unei vieti echilibrate. Sa ai un job care iti da satisfactii este grozav, dar pentru asta din cand in cand trebuie sa spui stop, sa nu-ti sacrifici familia, prietenii, hobby-urile, pe tine, in cele din urma.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248439&data=2009-01-28