< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - vineri, 23 ianuarie 2009

Provocare furtunoasa

Piesa "Furtuna" a lui William Shakespeare care a fost jucata aseara la Teatrul Mic in premiera, va fi rejucata azi, de la ora 19.00. Alaturi de o echipa cu care lucreaza de multi ani, formata din Mihai Dinvale, Valeria Seciu, Rodica Negrea, Filip Ristovski, Stefan Lupu, Irina Radulescu, Toma Cuzin, Liliana Pana, Dorin Andone, Papil Panduru, Ion lupu si multi altii, regizoarea Catalina Buzoianu (foto), care a avut amabilitatea sa ne acorde un scurt interviu, abordeaza un text clasic, socotit o piatra de incercare pentru regizori.

Cum reuseste piesa lui Shakespeare sa-si pastreze actualitatea?

Asta depinde de fiecare regizor care gaseste un impact cu actualitatea. Eu am gasit acest raspuns in geografie, la intersectia lumii nord-africane cu cea europeana, intre Italia si Tunisia, pe insula Stromboli. Mai ales in momentul de fata este un teren extrem de exploziv, in ceea ce priveste atmosfera furtunoasa, vulcanica a Mediteranei, iar in ceea ce priveste conflictele care se petrec acum, mi se pare un moment extrem de fulminant atat in geografie, cat si in istorie. Spiritele erau la fel de incinse si atunci, conflictele intre civilizatii, religii erau foarte aprinse si in timpul lui Shakespeare,

si astazi.

Ce inseamna pentru dvs. punerea in scena a piesei "Furtuna"?

Este o piesa asupra careia am meditat foarte mult. Mie mi-a dat prilejul sa ma intorc in timp, reconstituindu-mi toata viata teatrala. Teatrul Mic mi-a facut aceasta oferta, pe care nu o puteam refuza deoarece "Furtuna" este un spectacol pe care il montezi o singura data in viata. Am facut un spectacol la Teatrul Mic intr-un moment al sau de evolutie, un teatru care a insemnat foarte mult in viata mea. Aici am facut sa vibreze doua generatii, unii dintre cei mai in varsta actori ai teatrului si unii dintre cei mai tineri luati dupa ultimul concurs, incercand sa gasesc raspunsul pentru acest spectacol.

"Furtuna" este o piesa destul de dificila si ezoterica, nu este o piesa simpla, o comedie, cum este de exemplu "Visul unei nopti de vara" sau o piesa despre iubire cum este "Romeo si Julieta", desi este tot despre iubire. Dar un alt fel de iubire, meditatia asupra vietii si mortii mergand in piesa asta mai departe decat in oricare alta. Prin meditatia aceasta despre viata si moarte, mai ales pasul de la viata spre moarte, si ceea ce se petrece dupa aceea, noi incercam sa adresam publicului o provocare.

Textul clasic sufera modificari?

Nu. Toate ideile le-am gasit in text si sper ca se jutifica foarte bine. Tot ceea ce a vrut Shakespeare sa spuna sau tot ceea ce a incercat sa spuna se regaseste in text.

Care este cel mai recent proiect la care ati lucrat?

Cel mai proaspat proiect de care sunt foarte multumita este "Ioana si focul" de Matei Visniec, piesa pusa in scena la Teatrul de Comedie.

In acest spectacol stralucesc Dorina Chiriac, Marius Manole, Aurelian Barbieru, Dragos Huruba. Dorina este posesoarea povestii Ioanei D'Arc, personajul legendar care intr-un moment de grea cumpana, in timpul Razboiului de o suta de ani, a eliberat, impreuna cu "regele ei", Franta de cuceritorul englez.

Adriana Vasiliu

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248225&data=2009-01-23