< Imprimare >      ZIUA - ACTUALITATE - joi, 22 ianuarie 2009

Loteria Felix

Minca Liliana i-a servit lui Voiculescu un contract pentru tiparirea revistei "Loto-Prono" fara licitatie

Liliana Minca, directorul general al Companiei Nationale Loteria Romana SA, sustine ca in afara de contractul cu tipografia Intact pentru tiparirea revistei saptamanale "Loto Prono", nici una dintre firmele lui Dan Voiculescu, patronul

sau politic, nu este implicata in afaceri cu institutia pe care o conduce.

Directorul Loteriei a declarat, pentru ZIUA, ca grupul de firme Voiculescu nu si-a manifestat vreun interes pentru preluarea de la Loteria Romana a pariurilor sportive si a jocurilor de videoloterie, deoarece contractul cu grecii de la Intralot expira de-abia in 2013 si are clauze asiguratorii care fac imposibila o schimbare.

In conferinta de presa sustinuta, ieri, pentru prezentarea bilantului pe 2008 si a proiectelor pe 2009, Minca a anuntat cresteri pe toata linia - de la cifra de afaceri pe produse loteristice pana la venituri totale sau productivitatea muncii. In ciuda acestor rezultate, bune pe hartie, multe spatii ale agentiilor, chiar si ale celor situate in centrul Capitalei, arata deplorabil. Liliana Minca a dat vina pentru aceasta situatie pe Ordonanta de urgenta 34 din 2006 privind achizitiile publice, act normativ care nu i-ar permite sa faca investitiile dorite in dezvoltarea agentiilor.

Multumiri tipografiei Intact

Liliana Minca a spus ca afacerea tiparirii revistei "Loto Prono" de catre tipografia din grupul de firme Voiculescu este un "mizilic". "La cate afaceri are grupul Intact al familiei Voiculescu, contractul pentru tiparirea revistei noastre, care oricum expira in curand, este nesemnificativ ca valoare", a spus Minca. Intrebata de ce nu a apelat la Monitorul Oficial sau la alta tipografie, directoarea Loteriei ne-a declarat ca nici o alta firma nu si-a manifestat interesul in urma lansarii cererii de oferta.

"Monitorul Oficial nu a participat la selectie. Daca Monitorul ar fi participat, mi-as fi dorit sa lucrez cu ei. Spre exemplu, cu Imprimeria Nationala SA de foarte multe ori am vrut sa lucrez. M-am si dus personal acolo. Uneori a participat la licitatii si a castigat, alteori a participat la selectii de oferta si a castigat, dar de multe ori nici nu au vrut sa participe, pentru ca nu a fost o valoare interesanta a contractelor. Chiar as vrea sa le multumesc celor de Intact ca ne-au ajutat intr-un moment dificil, cand nu puteam sa tiparim revista", a spus Minca.

Mostenire grea

Criza de formulare tipizate pentru 6 din 49, in primul rand, dar si pentru alte jocuri, simtita anul trecut, se datoreaza fostului director al Loteriei, Nicolae Cristea, de la care Minca a preluat mandatul in aprilie 2006. Liliana Minca a spus ca "am preluat o tipografie cu tavanul spart, in care angajatii lucrau in niste conditii mizerabile. In mai 2008 am inchis tipografia, deoarece nu aveam absolut nici o autorizatie de functionare, iar in curand va fi gata noul sediu, situat pe bulevardul Dimitrie Pompei. Am reusit sa traversam acea perioada si nu am avut lipsa de formulare." Directoarea Loteriei Nationale a spus ca profiturile companiei au fost afectate de plata unor datorii, dobanzi si penalitati mari catre bugetul statului, primite mostenire din mandatul fostului director Cristea. "Suma a fost uriasa, de peste 50 de milioane de euro. Am reusit sa platim toate datoriile lasate de domnul Cristea", a declarat Minca.

Salariu mai mare

Intrebata daca va fi schimbata din functie de noua conducere a Ministerului Finantelor, Liliana Minca a refuzat sa dea un raspuns direct.

A preferat sa ne trimita la actul aditional al contractului de mandat pentru administrarea companiei prin care, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, Consiliul de Administratie ii stabileste directoarei Liliana Minca o "remuneratie lunara bruta in cuantum de 6691 lei." Minca vrea astfel sa dea de inteles ca va fi lasata sa isi incheie contractul care expira in 2010.

Marian GHITEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248196&data=2009-01-22