< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - miercuri, 21 ianuarie 2009

"Dorim sa cooperam cu noua administratie de la Washington"

Traian Basescu: Parteneriatul strategic cu SUA este fundamental

"Pentru Romania, parteneriatul strategic cu Statele Unite este un element fundamental al intereselor si viziunii de politica externa. Dorim sa cooperam cu noua administratie de la Washington pentru a aprofunda si reconfirma soliditatea relatiei transatlantice, pentru a mentine relevanta NATO ca piatra de temelie a securitatii noastre, pentru a conecta ariile geografice din vecinatatea noastra la spatiul euro-atlantic", a declarat miercuri, la Cotroceni, la intalnirea cu ambasadorii acreditati la Bucuresti, presedintele Traina Basescu. "Impulsionarea relatiilor transatlantice ramane vitala, intrucat nici Europa nici Statele Unite ale Americii nu pot face fata, singure, tuturor provocarilor si amenintarilor secolului XXI. Statele Unite au nevoie de o Europa puternica si unita, dupa cum Europa are nevoie de Statele Unite ale Americii angajate si deschise la cooperare cu aliatii. in conditiile manifestarii crizelor la care am facut referire la inceput, actualul sistem international resimte, mai mult ca oricand, nevoia unei mai mari implicari a Statelor Unite ale Americii in rezolvarea acestora. Nu pot exista solutii globale eficiente fara un rol al partenerilor americani, tot astfel cum Statele Unite nu pot pune in practica sau sustine cat mai convingator solutii globale fara parteneri", a mai spus Presedintele.

"Trebuie sa finalizam cat mai repede reforma institutionala a Uniunii Europene"

"Multilateralismul ar trebui sa reflecte noua lume in care intram, o lume din ce in ce mai interdependenta si multipolara. Noi poli de putere se afirma si vor fi din ce in ce mai mult recunoscuti ca atare. Provocarile situatiei globale in care ne miscam cer inevitabil raspunsuri colective.

Romania crede cu convingere ca, in actualul peisaj multipolar, Uniunea Europeana ar putea deveni unul din polii cei mai activi in constructia noii ordini internationale si in identificarea raspunsului corect la declinul ce afecteaza perspectiva cresterii economice si a locurilor de munca. Pentru aceasta, Uniunea trebuie sa devina o entitate politica puternica. Au fost suficiente evolutii in anul 2008, ma refer in special la situatiile de criza care ne-au aratat o data in plus ca este nevoie de clarificarea reperelor institutionale si functionale ale Uniunii. De aceea, consideram ca trebuie sa finalizam cat mai repede reforma institutionala a Uniunii Europene gasind o solutie pentru Tratatul de la Lisabona, astfel incat sa ne putem concentra pe alte prioritati imediate. Ma refer in primul rand la surmontarea actualei crize economico-financiara si crearea unui mediu prosper si sigur pentru cetatenii europeni. Am in vedere, in egala masura, asigurarea securitatii energetice si pregatirea Europei pentru a avea un rol de promotor in abordarea schimbarilor climatice la nivel global. Avem nevoie, in general, de o capacitate mai mare de actiune, mai operativa si mai diversificata. Criza economica nu poate fi un pretext pentru amanarea reformelor", a precizat seful statului.

Temele de interes major pentru Romania

"In materie de politica externa, in anul 2009, Romania va ramane consecventa obiectivelor si principiilor de politica externa pe care, inca din anul 2005, si-a propus sa le atinga. Maniera de actiune va fi in mod evident adaptata actualului context international si european. Dupa aderarea noastra la Uniunea Europeana si NATO, constatam ca apartenenta Romaniei la aceste structuri ne da nu numai o alta platforma de evaluare a situatiilor de risc, dar si o marja de actiune si o capacitate de influenta mai mare. Am realizat ca, impreuna, suntem mai puternici si ne-am convins ca se poate ajunge la o armonie intre interesul national si cel european, comun. Ne-am convins de acest lucru in dezbaterea unor teme de interes major pentru Romania si promovate ca atare in cadrul Uniunii Europene. Ma refer la: Kosovo, Republica Moldova, Marea Neagra, securitate energetica, schimbari climatice", a mai spus Traian Basescu.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=19659&data=2009-01-21