< Imprimare >      ZIUA - ANALIZE SI COMENTARII - marti, 20 ianuarie 2009

Dupa Gaza, vine randul Iranului

Un fost responsabil cu securitatea Israelului declara ca "dupa Gaza, vine randul Iranului". Nu e singurul care crede acest lucru. Pentru multi analisti, razboiul din Gaza a fost o repetitie a Israelului pentru viitoarea confruntare militara cu Iranul. Dincolo de vointa israeliana de a curma atacurile Hamasului cu rachete asupra asezarilor din sudul Israelului, actiunea "Plumb turnat" trebuia sa fie un avertisment, poate ultimul, adresat Iranului de catre Israel. Pentru ca nu e un secret ca Hamasul din Gaza, ca si Hezbollah din Liban, este o creatie politica si militara a Iranului. De la Teheran vin banii, armele si ideologia fanatismului extremist islamic.

Distrugerea Hamasului sau reducerea maximala a puterii sale, nu a fost numai un interes israelian. Asa se explica pelerinajul conducatorilor europeni la Sharm el Sheikh, unde vreme de doua zile s-a desfasurat summit-ul organizat sub presedintia lui Hosni Mubarak si Nicolas Sarkozy, urmat de vizita de curtoazie si sustinere a Israelului la Ierusalim. Din motive stiute si nestiute, premierul Ehud Olmert si presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmud Abbas, desi au fost invitati, au preferat sa nu faca deplasarea la Sharm el Sheikh.

De la cocheta asezare turistica de pe malul Marii Rosii pana la Aeroportul "David Ben Gurion" din Tel Aviv, avionul face circa o ora, dar le-a trebuit liderilor europeni peste patru ore ca sa ajunga la resedinta din Ierusalim a prim-ministrului Ehud Olmert. Traseul a fost asigurat de mii de politisti si oameni ai serviciilor speciale. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cancelarul Germaniei, Angela Merckel, premierul italian Silvio Berlusconi, premierul britanic Gordon Brown, premierul ceh Mirek Topolanek, premierul spaniol Jose Luis Zapatero au dorit prin aceasta vizita nu numai sa dovedeasca sprijinul oferit de Uniunea Europeana initiativei egiptene si hotararii Israelului de incetare unilaterala a luptelor, ci si vointa lor colectiva de a marginaliza Hamasul si de a nu discuta cu liderii organizatiei teroriste, pana cand acestia nu vor fi de acord cu cerintele comunitatii internationale. De la ceremonia inmormantarii premierului Itzhac Rabin, asasinat in 1995, de un extremist evreu, Israelul n-a mai cunoscut un asemenea aflux de conducatori europeni.

Acolada europeana vine intr-un moment delicat, cand Israelul este amenintat cu un val de procese civile. Numerosi palestinieni ale caror case au fost distruse, precum si organizatii internationale, se pregatesc sa invinuiasca Israelul si sa ceara despagubiri. Tzahal pregateste in acest sens "dosare juridice" pentru fiecare din miile de cladiri, moschei si locuinte particulare distruse de bombardamente si in cursul luptelor, care sa poata dovedi ca aceste cladiri au fost transformate de Hamas in arsenale, bunkere si locuri de unde se tragea cu rachete "Kassam" si "Grad-122" sau asupra soldatilor israelieni. La dineul oferit de Olmert si sotia sa Aliza, au fost invitati si ministrul Apararii Ehud Barak, ministrul de Externe Tzipi Livni, presedinta Knessetului (Parlamentul israelian) Dalia Itzic si seful opozitiei deputatul Beniamin Netanyahu. "Toata viata am fost si continui sa raman un prieten al Israelului", a declarat dupa dineu Sarkozy. Presedintele Frantei a propus un summit mondial al pacii in cursul acestui an, iar premierul italian Silvio Berlusconi si-a exprimat speranta ca Israelul va face parte candva din Uniunea Europeana. Toti vorbitorii si-au exprimat nadejdea ca Tara Sfanta si intregul Orient Mijlociu vor deveni o lume a pacii si intelegerii. Atmosfera euforica a fost oarecum stricata de vorbitorii israelieni. "Israelul nu va suporta inarmarea atomica a Iranului, a avertizat Olmert. Lumea trebuie sa opreasca fabricarea bombei atomice iraniene, ca sa nu se ajunga la situatii pe care nimeni nu le doreste, inclusiv aceea ca Israel sa fie nevoita sa actioneze ea insasi". Aluzia i-a pus pe ganduri pe oaspetii europeni.

Tesu SOLOMOVICI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248075&data=2009-01-20