< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - sambata, 17 ianuarie 2009

Bulgaria este campioana la fraudarea Uniunii Europene

Noi suspiciuni legate de infractiuni cu fonduri europene risca sa degenereze intr-un scandal in Bulgaria. Ministerul bulgar de Finante a anuntat ieri ca a stopat finantarea mai multor proiecte din industria alimentara prin intermediul programului european SAPARD destinat sustinerii agriculturii, dupa dezvaluiri din presa referitoare la fraude masive, relateaza Reuters.

El a confirmat astfel informatiile publicate de cotidianul Sega in editia de ieri, potrivit carora Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a constatat ca in 64 din 71 de proiecte pentru achizitionarea de echipamente pentru industria alimentara ofertele au fost falsificate sau exagerate. "Informatiile din articol sunt adevarate, ministerul nostru a oprit finantarea in urma unei scrisori a OLAF", a anuntat biroul de presa al Ministerului Finantelor.

Potrivit cotidianului Sega, 39 de milioane de euro urmau a fi acordate pentru aceste proiecte care trebuiau sa contina cel putin trei oferte concurente. Meglena Plugcieva, vicepremierul insarcinat cu gestionarea fondurilor europene, a confirmat de asemenea ca "proiectele contin foarte multe nereguli si se raporteaza la o perioda anterioara".

Bulgaria nu se confrunta pentru prima data cu astfel de acuzatii. Anul trecut, in primavara, Comisia Europeana a decis sa sisteze acordarea de subventii pentru agricultura Bulgariei, in valoare de 150-200 de milioane de euro, din cauza suspiciunilor de frauda, a incapacitatii de absorbtie si a neregulilor sistemului care gestioneaza fondurile.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=247995&data=2009-01-17